Την Κυριακή ο 25ος αγώνας δρόμου Κουδουμά

11:40 10/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Λαϊκός αγώνας δρόμου και πεζοπορίας επί ανωμάλου εδάφους μήκους 22,5 χλμ με εκκίνηση στο χωριό Στέρνες και τερματισμό στην Ιερά Μονή Κουδουμά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου.
Ο αγώνας δρόμου Κουδουμά ξεκίνησε ως τάμα στην Παναγία από τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης, την κοινότητα Στερνών και την Ιερά Μονή Κουδουμά και εμπνευστής ήταν ο μαραθωνοδρόμος και ορειβάτης από την Καλλονή Πεδιάδος,

Γιάννης Παντατοσάκης, έφορος αθλ. Εκδηλώσεων Ο.Υ.Κρήτης. Ο αγώνας συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια και διοργανώνεται από το δήμο Γόρτυνας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τη Μονή Κουδουμά και τον Όμιλο Υπεραποστάσεων του νησιού, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων της περιοχής.
Η διαδρομή είναι σε όλο το μήκος της χωματόδρομος και έχει μετρηθεί με χειροκίνητη ρόδα. Στα αξιοθέατά της και κατά την ανωφέρεια, περιλαμβάνονται ο κάμπος της Μεσαράς, τα Λασιθιώτικα βουνά (Αφέντης Χριστός 2.141μ. και Σπαθί 2.148μ.), ο Ψηλορείτης (2.456), ο Κέδρος (1.776μ.), ο Γιούχτας (811μ.), κατά το υψηλότερο σημείο της διακρίνεται η κορυφή των Αστερουσίων Όρεων Κόφινας στα 1231μ. (στην αρχαιότητα μινωϊκό ιερό κορυφής), και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατηφόρας κυριαρχεί το απέραντο Λιβυκό Πέλαγος με τις δαντελοντές νότιες παραλίες, ανατολικά οι Τρεις Εκκλησιές, δυτικά ο Αγ. Ιωάννης, Σαλαμιάς, Λέντας, Καλοί Λιμένες και στο βάθος το ακρωτήριο Λίθινο. Από το 10° χλμ ο δρομέας κατηφορίζει στις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων με το μοναδικό πευκοδάσος του Κουδουμά που καλύπτει έκτασης 15.000 στρεμμάτων, ενώ ολόκληρη η περιοχή που έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Natoura 2000, συγκεντρώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πολλά ενδημικά και προστατευόμενα είδη και αρπακτικά πουλιά με πιο χαρακτηριστικό τον γυπαετό.
Μετά τον τερματισμό παρατίθεται υπαίθριο νηστίσιμο γεύμα συνήθως με φασολάδα, μπριάμ, σουπιές, ταραμοσαλάτα, ελιές, ψωμί, κρασί και αναψυκτικά, προσφορά του Δήμου Γόρτυνας, του μοναστηριού, του Συλλόγου Γυναικών Στερνών, και των χορηγών.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα