Την Κυριακή η ψήφιση του ν/σ με τα προαπαιτούμενα (video)

22:09 16/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κλείνει» αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει του καθοριστικού Eurogroup της επόμενης Τρίτης. Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, με τη διαδικασία του επείγοντος, και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις -δύο στις αρμόδιες επιτροπές και δύο στην Ολομέλεια- θα τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη Κυριακή το απόγευμα.

Συγκεκριμένα,

θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους, σημειώνεται, ότι θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τις κοινωνικές δαπάνες και τις ευαίσθητες περιοχές.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε δύο στάδια.

Καταρχάς, θα μπορεί να λαμβάνει προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστώσει, πριν τελειώσει η χρονιά, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποκλίσεων. Στη συνέχεια και εφόσον τελικά υπάρξει υστέρηση του στόχου για το πλεόνασμα, θα έχει περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο να καταρτίσει εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα, που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Στο σκέλος των δαπανών, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι
δεν θα υπάρξουν περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας και σε στρατηγικά αμυντικά κονδύλια.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διόρθωσης καθώς εκτιμούν ότι
τον Απρίλιο του 2017 θα ανακοινωθεί υπερκάλυψη του φετινού πλεονάσματος λόγω επίτευξης του στόχου ήδη από την περσινή χρονιά.

Το 2018 θα υπάρξει εκ νέου υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το 2017, καθώς προβλέπεται ανάπτυξη 2,7%. Και το 2019 που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τον δύσκολο στόχο του 3,5% για το 2018, θα έχει επιστρέψει η χώρα στις αγορές και θα βρίσκεται εκτός Μνημονίου.

Παρόμοια αισιοδοξία εκφράζουν και αρκετοί κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, οι οποίοι θεωρούν ότι θα επιβεβαιωθούν πλήρως τα στοιχεία της Κομισιόν που δείχνουν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται εντός στόχων την επόμενη τριετία.

Πηγή: ΕΡΤ1

The post Την Κυριακή η ψήφιση του ν/σ με τα προαπαιτούμενα (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα