Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρόταση για άρνηση θεραπείας στις ΜΕΘ σκεπτικιστών του κορονοϊού

16:26 23/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονη κατακραυγή ακόμη και από επιστήμονες βιοηθικής προκάλεσε  σε χώρες της Ε.Ε, η πρόταση του Ελβετού οικονομολόγου υγείας Willy Oggier να στερούνται οι αρνητές του κορονοϊου και όσοι εσκεμμένα δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, θεραπεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε περίπτωση που τα νοσοκομεία παρουσιάζουν ασφυξία.

Ο επικεφαλής του τμήματος δεοντολογίας της Ελβετικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών Τόμας Κουμπέρσκι, υπογράμμισε ότι η νοσηλεία πρέπει να βασίζεται αυστηρά μόνο σε κριτήρια υγείας και όχι σε ιδεολογικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου

Βιοϊατρικής Ηθικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Νίκολα Μπίλερ-Αντόρνο, υπογράμμισε με έμφαση ότι:

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιος δεν θα λαμβάνει θεραπεία λόγω της συμπεριφοράς ή της ηθικής του στάσης. Σημείωσε παράλληλα ότι ο ιατρικός επαγγελματικός νόμος της Ελβετίας καθορίζει ότι όλοι οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια φροντίδα, ανεξάρτητα από την κοινωνική κατάσταση και τα ζητήματα συμπεριφοράς».

«Το γεγονός ότι η ιατρική ηθική αντιμετωπίζει τέτοιες ερωτήσεις δεν είναι κάτι νέο, σημείωσε ο ίδιος, καθώς ανάλογα ερωτήματα εμφανίστηκαν ήδη για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, σε μια την εποχή, όπου επιτροπές συζητούσαν για το ποιος πρέπει να επωφεληθεί κυρίως από τους νέους τύπους μηχανημάτων αιμοκάθαρσης ή ακόμη και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, για το ποιος θα λάβει την καρδιά του δότη, η οποία από ιατρικής ηθικής άποψης, πρέπει, όπως υπογράμμισε, να δίδεται σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο και θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτήν», συμπλήρωσε ο Νίκολα Μπίλερ-Αντόρνο .

«Η διάκριση βάσει κοινωνικών κριτηρίων είναι άστοχη. Η κοινωνία χρειάζεται έναν πολιτισμένο, κριτικό λόγο για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας», κατέληξε.

«Είναι επείγουσα η ιατρική βοήθεια πρέπει να παρέχεται σε όλους, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά ή την ασφαλιστική τους κάλυψη. Η υγεία δεν είναι μόνο ιδιωτικό, αλλά και δημόσιο αγαθό, και αυτό είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Διαφορετικά, κανείς δεν θα μπορούσε, όπως είπε, πλέον να σώσει ορειβάτες ή οδηγούς μετά από «αυτό-ατύχημα» και να μην θεραπεύεται πλέον ο καρκίνος του πνεύμονα ενός καπνιστή», ανέφερε η επικεφαλής του Ιδρύματος Διαλόγου Ιατρικής Δεοντολογίας Ρουτ Μπάουμαν σειρά της.

«Σε μια ανθρώπινη κατάσταση κανείς δεν μπορεί να χάσει το δικαίωμά του για βοήθεια έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των ενεργειών του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι οι κρατούμενοι στην Ελβετία δικαιούνται ιατρική περίθαλψη, φροντίδα και υποστήριξη κατέληξε η επικεφαλής του ιδρύματος», κατέληξε.

ΕΡΤ Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα