Θεσσαλονίκη: Άμεση λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας των αιμοκαθαιρόμενων από τον κορονοϊό ζητά ο Σύλλογος Νεφροπαθών

16:10 18/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία πρωτοφανής έκρηξη περιστατικών covid-19 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από πλευράς πολιτείας ικανός να ανακόψει το επερχόμενο τσουνάμι, που απειλεί τις ζωές των νεφροπαθών της πόλης. Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, πως ο covid-19 χτυπά δυσανάλογα,

τόσο ως προς το ύψος του επιπολασμού του, όσο και ως προς το ποσοστό θνησιμότητας. Ιδιαίτερα οι νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση βρίσκονται εξαιρετικά εκτεθειμένοι στον ιό, καθώς μέρα πάρα μέρα απαιτείται η φυσική τους παρουσία στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, όπου παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν είναι εφικτή η αναγκαία αποστασιοποίηση. Είναι προφανές ότι η πολιτεία θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει κεντρικά, ώστε να μειώσει την απειλή του covid-19 σε αυτήν την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Αντ’ αυτού τα μέτρα αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στο προσωπικό και τους πάσχοντες των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού της πόλης.

Συγκεκριμένα, σε συμφωνία με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, όταν ένας αιμοκαθαιρόμενος ασθενής ανευρίσκεται θετικός στον covid-19 (συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός), διακομίζεται στο νοσοκομείο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που κάθε φορά εφημερεύει. Εκεί, προκειμένου να μη μεταδώσει τον ιό στους υπόλοιπους ασθενείς της μονάδας, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση με φορητά μηχανήματα στην κλίνη που νοσηλεύεται. Παρόλα αυτά, το προσωπικό που διενεργεί την αιμοκάθαρση είναι το ίδιο που εξυπηρετεί και τα απλά περιστατικά της μονάδας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Καθώς οι ιδιωτικές μονάδες διενεργούν τακτικούς ελέγχους για να προστατέψουν τους ασθενείς τους, προκύπτει σωρεία θετικών κρουσμάτων (συμπτωματικών ή ασυμπτωματικών), που μετά από κάθε εφημερία αυξάνουν δραματικά την πίεση στις ήδη γεμάτες και υποστελεχωμένες μονάδες των δημοσίων.

Μάλιστα, αντί να έχουμε μόνο μία μονάδα αναφοράς, όπως στην Αθήνα (νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ), τα κρούσματα έχουν διασπαρεί στο σύνολο των νοσοκομείων της πόλης. Είναι πια θέμα χρόνου τα θετικά περιστατικά να αρχίσουν να γεμίζουν μονάδες στις οποίες υποβάλλονται καθημερινά σε αιμοκάθαρση τακτικοί ασθενείς, θέτοντας τις ζωές των δεύτερων σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μια έκρηξη κρουσμάτων στον πληθυσμό των αιμοκαθαιρόμενων, που θα ξεκινήσει από τα νοσοκομεία της πόλης. Σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης  υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση γύρω στους 1400 νεφροπαθείς.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως υπάρχει εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη:α. Να οριστεί άμεσα, όπως ακριβώς στην Αθήνα, ένα μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη που θα διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για αιμοκαθαιρόμενους θετικούς στον covid-19, ώστε να αποφορτιστεί το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που καλύπτει και τους ασθενείς με covid-19 με οξεία νεφρική ανεπάρκεια και παράλληλα να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

β. Να διενεργούνται πιο συχνά τα αναγκαία τεστ στο σύνολο του προσωπικού και των ασθενών των νοσοκομειακών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού ώστε να απομονωθούν έγκαιρα τυχόν κρούσματα, καθώς ο ιός παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό στην πόλη μας.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν προϋπόθεση, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του νέου ιού στις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόκειται για ένα χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων. Η πολιτεία καθίσταται υπεύθυνη για όλες τις ζωές που θα χαθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, εξαιτίας τυχόν ολιγωρίας.

ΠΗΓΗ: Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα