«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821

15:10 20/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Πλησιάζει ο εορτασμός της Επετείου των διακοσίων (200) χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (1821 – 2021) και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού, από τώρα ετοιμάζει μεγάλο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για να την τιμήσει.

Ανήμερα της φετινής επετείου διοργανώνει εκδήλωση Λόγου – Μουσικής και παραδοσιακών χορών, προκειμένου να τιμήσει την 198η επέτειο της Εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου 1821.

Η εκδήλωση φέτος έχει δύο ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μαρτίου

2019, στις 18.30 το απόγευμα, για πρώτη φορά στον Αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, κατόπιν του Μεθέορτου Εσπερινού, που θα τελέσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Το επόμενο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η συμμετοχή στο μουσικό μέρος ενός γνωστού σε όλη την Ελλάδα Ιερωμένου, ο οποίος έχει αφιερωθεί και στην ορθή διατήρηση και εκφορά του Δημοτικού μας τραγουδιού. Του πατρός Χρήστου Κυριακόπουλου, από την Γορτυνία της Πελοποννήσου.
Το χορευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει διαμορφωθεί με την ευθύνη του Χορευτικού Συνόλου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσας Αικατερίνης Γκανέτσα-Ντόντη.

Τον συντονισμό θα έχει η κυρία Ελένη Παπαργύρη – Κωνσταντά.

Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τη Μικρά Ασία – Ρούμελη – Θεσσαλία – Ήπειρο – Μακεδονία – Πελοπόννησο – Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

Τα τραγούδια θα παρουσιάσει ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος, και θα συνοδεύσουν οι μουσικοί:

Κώστας Γιαννακόπουλος – Κλαρίνο
Κώστας Γεωργούδης – βιολί
Γιαννούλης Μαργώνης – Λαούτο
Ανδρέας Νιάρχος – Κρουστά και φλογέρα.

Τους παραδοσιακούς χορούς θα παρουσιάσουν τα χορευτικά:

• Χορευτικό Σύνολο Ι.Μ.Δ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ»

• Χορευτικό Σύνολο Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Νομού Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»
• Χορευτικό Σύνολο Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου
• Χορευτικό Σύνολο Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ»

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν οι φορείς της, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Χορευτικό Σύνολο Ι.Μ.Δ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ».

πατήρ Χρήστος Κυριακόπουλος
Ὁ Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Κυριακόπουλος, κατάγεται από την Γορτυνία και υπηρετεί την Εκκλησία αλλά και τη δημοτική μας παράδοση. Διακονεί στην Μητρόπολη Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωρωπού, και κάθε μέρα δίνει τη δική του μάχη για να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά τον πολιτισμό μιας άλλης εποχής. Αναφέρει ότι απορρίπτει τα σύγχρονα δημοτικά τραγούδια, αφού «είναι σκέτη απομίμηση παραδοσιακών μοτίβων, άγευστων γνησιότητας και λαϊκής ουσίας, κενά νοήματος και έμμετρου λόγου, όπου η “μελωδία” καλλιεργείται από ατάλαντους ερμηνευτές-προαγωγούς ενός εμπορικού καταναλωτικού δαιμονίου, που πόρρω απέχει από την αισθητική της παραδόσεως του τόπου μας».

Αθόρυβα και συστηματικά, συνεχίζει την παράδοση των ανθρώπων της Εκκλησίας, που συντρέχουν στην διάσωση κι ενίσχυση των αγνών πατρώων θεσμών.

Εκτός από τα λειτουργικά και ποιμαντικά του καθήκοντα ως εφημέριος στον Άγιο Δημήτριο Κηφισιάς, υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού. Επίσης, διευθύνει την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως.

Επίσης διευθύνει και την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.
Τέλος ίδρυσε το 1984 και συνεχίζει να διευθύνει την χορωδία «Βυζαντινὴ Κυψέλη».

Επιπλέον εργάζεται στην καταγραφή και ερμηνεία της παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής, ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι Αγιορείτες μοναχοί κατέγραψαν για πρώτη φορά το 1562 δημοτικά τραγούδια, όπως μαρτυρεί ο κώδικας 1189 της Μονής Ιβήρων.

Αυτές είναι λίγες γραμμές για τον αληθινά ταπεινόφρονα και πάντοτε προσηνή παπά-Χρήστο, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πλέον ειλικρινείς κι ανιδιοτελείς εργάτες των παραδόσεων του γένους μας, και επιφανές πρότυπο.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης, θα κάνει, όπως πάντα με τοποθέτησή του ο
Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα