Ταξίδι στο χρόνο με τους ήχους της αρχαίας ύδραυλης στο Μουσείο της Ακρόπολης

10:42 30/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα «αφιέρωμα» στο ξεχωριστό αρχαιοελληνικό όργανο, που τα χρόνια του Μεσαίωνα εξελίχθηκε στο εκκλησιαστικό όργανο της Δυτικής Εκκλησίας πραγματοποιείται σήμερα (Παρασκευή 30 Μαρτίου) στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η μουσική βραδιά, ένα ταξίδι στο χρόνο με τους ήχους της αρχαίας ύδραυλης (και της άρπας) οργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στην αίθουσα του Παρθενώνα του Μουσείου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που ξεκινάει στις 19:00, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής θα μιλήσει για την

ύδραυλη του Δίου, η οποία ανακαλύφθηκε από τον ίδιο και τους συνεργάτες τον Αύγουστο του 1992, στη διάρκεια των ανασκαφών που διεξάγονταν απέναντι από την έπαυλη του Διονύσου στην περιοχή.

Η Ύδραυλις του Δίου χρονολογείται τον 1ο αι. π. Χ. και είναι το παλαιότερο μουσικό όργανο του είδους του που έχει διασωθεί. Το πολύτιμο αυτό μουσικό όργανο ανασκευάστηκε από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με πίστη στο πρωτότυπο αρχαιολογικό εύρημα.

Η πρώτη ύδραυλη κατασκευάστηκε στην Αλεξάνδρεια τον 3ο αι. π.Χ. από τον Κτησίβιο, έναν από τους διασημότερους μηχανικούς της εποχής. Το ιδιαίτερο αυτό όργανο της αρχαιότητας λειτουργούσε με πεπιεσμένο αέρα, ο οποίος περνούσε μέσα από ένα δοχείο νερού για την εξισορρόπηση της πίεσης του. Ο ήχος έβγαινε από μια σειρά σωλήνων με διαφορετικό ύψος, ενώ αργότερα προστέθηκαν και άλλες παράλληλες σειρές σωλήνων έτσι ώστε να ακούγονται πολυφωνικές μελωδίες.

Η καταξιωμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου θα ερμηνεύσει μελωδίες με τη βοήθεια της ύδραυλης για το φιλόμουσο κοινό, και στην συνέχεια ο μουσικός Θοδωρής Ματούλας θα ταξιδέψει μελωδικά τους παραβρισκόμενους με τους ήχους της άρπας. Για την εκδήλωση θα διατίθενται εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στα εκδοτήρια του Μουσείου από τις 18:30, με τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στην Αίθουσα του Παρθενώνα από τις 18:30 έως το κλείσιμο του Μουσείου στις 22:00.

Από την 1η Απριλίου έως και την 31η Οκτωβρίου 2018, θα ισχύει το θερινό ωράριο λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης: Δευτέρα 8 πμ.- 4 μμ., Τρίτη έως Κυριακή 8 πμ. – 8 μμ. & Παρασκευή 8 πμ. – 10 μμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μουσείο Ακρόπολης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα