Προβλήματα προκαλεί ο «Θησέας»-Βράχοι έπεσαν σε σπίτι στην Ηλεία-Χιόνι και πλημμύρες

16:36 13/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ζημιές σε σπίτι προκλήθηκαν λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν σε χωριό στη Ζαχάρω. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας μέχρι την Κυριακή, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό «ΘΗΣΕΑΣ» κινείται από την Ιταλία προς το Αιγαίο.

Το πρωί του Σαββάτου μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν από την πλαγιά η οποία βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού Λέπρεο στη Ζαχάρω. Αρχικά έπεσαν στον

δρόμο και στη συνέχεια κατέληξαν πάνω σε στέγη σπιτιού. Ευτυχώς, οι ένοικοι του σπιτιού απουσίαζαν.

Ο δρόμος έχει καθαριστεί και έχει δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ αυτοψία από το ΙΓΜΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη κακοκαιρία έχουν δημιουργήσει ακραία καιρικά φαινόμενα στα παράλια του νομού Λάρισας, με αποτέλεσμα σε διάφορα σημεία η θάλασσα να έχει βγει στην άσφαλτο και στο οδικό δίκτυο. Την ίδια ώρα αρκετό νερό κατεβάζουν και τα ρέματα της περιοχής δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων κυρίως σε Αγιόκαμπο και Βελίκα.

Στην Καρδίτσα 450 κάτοικοι του οικισμού των Ρομά της περιοχής Μαύρικα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω του κινδύνου πλημμυρών.

Η στάθμη του ποταμού Καράμπαλη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, γεγονός που ανάγκαζε τους υπεύθυνους της Περιφέρειας να δώσουν εντολή για εκκένωση του οικισμού. Οι κάτοικοι φιλοξενούνται προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο του 4ο Λυκείου Καρδίτσας, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα έχει φροντίζει για την παροχή γευμάτων και ρουχισμού.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο από την Άρνισσα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, όπως και στον δρόμο που συνδέει την Μαγούλα Καρδίτσας με τα Μεγάλα Καλύβια λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πάμισου.

Πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και αποθήκες προκλήθηκαν σε περιοχές του δήμου Τεμπών από την υπερχείλιση του ρέματος Συκουριώτη αλλά και άλλων ρεμάτων.

Συγκεκριμένα, οι πλημμύρες σημειώθηκαν στο δημοτικό διαμέρισα Καλοχωρίου, όπου στο σημείο βρέθηκαν συνεργεία της Περιφέρειας και του δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επίσης εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, τα ρέματα στις περιοχές Κάτω Αιγάνη αλλά και στα παράλια του δήμου Τεμπών κατέβασαν μεγάλες ποσότητες νερού προκαλώντας ζημιές σε αγροτικά κτήματα.

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες και στα ορεινά του νομού Λάρισας. Στο Λιβάδι της Ελασσόνας «το έχει στρώσει», ενώ μηχανήματα του δήμου επιχειρούν ώστε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Μέχρι και ένα μέτρο, περίπου, έχει φτάσει το χιόνι σε σημεία του ορεινού όγκου του Νομού Τρικάλων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης. Συγκεκριμένα, στην περιοχή πάνω από την Καστανιά και προς τα Τρία Πηγάδια, το χιόνι κοντεύει στο ένα μέτρο, ενώ 70-80 πόντους χιόνι συναντά κανείς στο Περτούλι.

Τα μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων επιχειρούν όλη την ημέρα, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι ανοικτοί αλλά θεωρείται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη.

Επίσης, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, και τους νομούς Ημαθίας, Ευρυτανίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Η πρόγνωση του καιρού

Για την Κυριακή, προβλέπονται στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες με βαθμιαία εξασθένηση. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά και το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές

Οι άνεμοι στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία σε πτώση.

Η πρόγνωση του καιρού από Δευτέρα

Πηγή: ΕΡΤ1,

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαρινόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα