Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την 28η Οκτωβρίου 1940 (video)

16:02 28/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ιδιαίτερη σημασία και το συμβολισμό που αποκτά η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου επικεντρώνονται τα μηνύματα του πρωθυπουργού,Αλέξη Τσίπρα, των πολιτικών Αρχηγών και πολιτικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στα Χανιά για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Αμέσως μέτά την παρέλαση στις Βρύσες Αποκορωνού Χανίων δήλωσε ότι «Τα νέα

παιδιά που παρέλασαν σήμερα, τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου, του επαγγελματικού λυκείου, με το χαμόγελο τους με την αυτοπεποίθηση τους, με την αισιοδοξία τους, μας έδωσαν και το μέτρο της δικής μας ευθύνης. Το οποίο δεν είναι άλλο από το να εξασφαλίσουμε ότι αυτά θα ζήσουν μία ζωή καλύτερη από αυτή των γονιών τους.

Σήμερα τιμούμε το μεγάλο «όχι» το οποίο ειπώθηκε στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου πριν απο 78 χρόνια. Η δική μας γενιά θα πρέπει να πει με το δικό της τρόπο το δικό της όχι το οποίο είναι ένα όχι στον λαϊκισμό, ένα όχι στον διχασμό, ένα όχι στη μισαλλοδοξία, ένα όχι στη διχόνοια.

Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του λαού μας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και αυτή τη μεγάλη δυσκολία θα την ξεπεράσουμε. Θα την ξεπεράσουμε ενωμένοι για να πάμε επιτέλους τη χώρα εκεί που της αξίζει. Επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά γιατί μαζί μπορούμε! Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Γεννηματά: Ενωμένοι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας

«Τιμούμε τους ήρωες που πολέμησαν τον φασισμό, τη γενιά του έπους του 40 και της εθνικής αντίστασης. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρέπει να πούμε ένα νέο ΟΧΙ. Όχι στην ακροδεξιά που κάνει ξανά την εμφάνιση της απειλητική. Η μάχη κατά του φασισμού παραμένει πάντα επίκαιρη» υπογράμμισε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από την Θεσσαλονίκη.

«Οι προκλήσεις στην περιοχή μας είναι μεγάλες. Χρειαζόμαστε εθνική αφύπνιση. Με Εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να κατοχυρώσουμε το ρόλο μας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή» προσέθεσε.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι μια δύναμη πατριωτική. Ο γνήσιος πατριωτισμός δεν χρειάζεται «χορηγούς, πρόθυμους και ενδιάμεσους». Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ενωμένοι μπορούμε να διαμορφώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις του μέλλοντος μας. Μια ισχυρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση μπορεί να το εγγυηθεί» κατέληξε στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

«Τα «ΟΧΙ» θέλουν Μεταξάδες» σχολιάζει σε άθρθο του ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος

Θεοδωράκης: Πρώτα την πατρίδα και μετά τα κόμματά μας

«Ένα ΘΕΛΩ έχουν οι πολίτες για μας. Να έχουμε στο νου μας πρώτα την πατρίδα και μετά τα κόμματά μας. Το πατριωτικό συμφέρον και όχι το συμφέρον μας. Ένα ΘΕΛΩ έχω και εγώ για τους πολίτες. Να αποφεύγουν – όπως ζητούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος – τον δρόμο της κολακείας και της αποπλάνησης και να επιλέγουν τον δρόμο της αλήθειας όσο κι αν είναι πικρή μερικές φορές. Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι, ένας: Να κερδίζει η Ελλάδα!» Αυτό είναι το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη για την 28η Οκτωβρίου.

ΣΥΡΙΖΑ:Την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940, αλλά και το Έπος της Αντίστασης, αποδεικνύουν ότι την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί, παρά τις αντιξοότητες, τους αρνητικούς συσχετισμούς, τους φαινομενικά ισχυρότερους αντίπαλους», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής της χώρας μας. Θυμόμαστε κάθε μαρτυρικό τόπο, κάθε τόπο εκτέλεσης, κάθε εστία αντίστασης, ενάντια στην τριπλή Κατοχή της χώρας μας. Τιμούμε την Αντίσταση του λαού μας, τους άντρες και τις γυναίκες που πρόσφεραν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη. Θυμόμαστε και τιμούμε την ένδοξη και ηρωική ιστορία του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ», αναφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «σε μια Ευρώπη που σκοτεινιάζει ξανά, όπου τα φαντάσματα του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού εμφανίζονται και πάλι, δυναμικά, αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη η προάσπιση των ίδιων, πανανθρώπινων ιδανικών που ενέπνευσαν την Αντίσταση: Αλληλεγγύη, κοινωνική Δικαιοσύνη, Ελευθερία, ανθρωπιά». «Ειδικά στη χώρα μας», τονίζει, «όπου οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ιδεολογικοί απόγονοι των ναζιστών, χύνουν ξανά το δηλητήριό τους, προσβάλλοντας την ιστορία της χώρας μας, μια χώρα διάσπαρτη από τόπους θυσίας».

Υπογραμμίζει την υποχρέωση «να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των αντιφρονούντων, τις δολοφονίες αμάχων, τη λεηλασία των κατεχόμενων χωρών».

«Χρέος μας είναι», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία που να θεμελιώνεται και να τιμά τις πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες πάλεψαν οι ήρωες φαντάροι της Πίνδου, οι αντάρτες στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, οι άντρες κι οι γυναίκες που έδωσαν τον αγώνα για «το δίκιο και τη λευτεριά»».

ΚΚΕ: Πηγή αγωνιστικής έμπνευσης η 28η Οκτωβρίου 1940

«Η 28η Οκτωβρίου 1940 και τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δεκαετία του 1940 αποτελούν πηγή αγωνιστικής έμπνευσης και εξαγωγής ιστορικών διδαγμάτων. Αποτίουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ, σε όλους κι όλες, τους αγωνιστές και αγωνίστριες, που με οποιονδήποτε τρόπο βγήκαν στο δίκαιο αγώνα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχτηκαν, έδωσαν και τη ζωή τους για τα δίκια και τη λευτεριά του λαού μας» αναφέρει μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου το ΚΚΕ.

«Η 28η Οκτωβρίου 1940, η μεγαλειώδης και με παγκόσμια ακτινοβολία αντίσταση του λαού μας αρχικά με το ΕΠΟΣ του 40’ και μετά ενάντια στην φασιστική και ναζιστική κατοχή μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜΕΛΑΣ, αποτελεί πηγή έμπνευσης αλλά και αυτοπεποίθησης, διότι αποδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί και σήμερα, που η πατρίδα μας υφίσταται άλλου είδους κατοχή, μπορεί ξανά να συγκροτήσει άμεσα ένα μεγάλο μαζικό παλλαϊκό μέτωπο, να ανατρέψει τα δεδομένα και να χαράξει νέους ελπιδοφόρους δρόμους» αναφέρει η Λαϊκή ενότητα.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
video, μηνυματα, χρυση αυγη, για μας, ελευθέριος βενιζέλος, τσιπρας, χανια, νέα, μισαλλοδοξία, ελλαδα, εμφάνιση, θεσσαλονικη, βενιζελος, συριζα, εαμ, επον, ελασ, χρεος, ΚΚΕ, υφίσταται, ert, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, παρελαση θεσσαλονικη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ελευθερια ελευθεριου, σταυροι, χρονια πολλα, ξανα, κοινωνια, κομματα, παρελαση, δημοκρατια, εαμ, εθνικη, αισιοδοξια, αξιζει, αλληλεγγυη, αυτοπεποιθηση, βουνα, βρισκεται, βρυσες, γεγονοτα, γνησιος, δυναμη, δηλωση, δικη, δηλητηριο, διχονοια, δολοφονιες, εγκληματα, ελασ, ελευθερια, ελευθέριος βενιζέλος, εμφάνιση, επον, εστια, ευρωπη, ζωη, η δικη, ηρωες, υφίσταται, κυβερνηση, λεηλασια, λευτερια, μητσοτακης, μισαλλοδοξία, παντα, παιδια, παμε, πηγη, ρομα, ρολο, φαντασματα, φωφη, φωφη γεννηματα, χαμογελο, αντρες, αφυπνιση, δικιο, για μας, χωρα, μπροστα
Τυχαία Θέματα