Τ. Κουίκ: Εντυπωσίασαν οι 72 ομογενείς στις εκδηλώσεις της Κρήτης για το έτος «Νίκος Καζαντζάκης»

07:28 1/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη σημασία της συμμετοχής 72 φοιτητών από την ελληνική διασπορά των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη για τον Νίκο Καζαντζάκη, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

Οι φοιτητές της διασποράς, έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα και συγκίνησαν όλους όσους βρέθηκαν στο νησί για τις εκδηλώσεις αυτές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ Κουίκ και επισημαίνει: «Οι 72 νέοι από τη Μαριούπολη Ουκρανίας, Αρμενία,

Ρωσία, Γεωργία και Καζακστάν που βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μας συγκλόνισαν όλους εμάς τους παρισταμένους στην εκδήλωση του Καμπανείου Ιδρύματος, όταν πάντρεψαν με το παραδοσιακό τοπικό χορευτικό συγκρότημα, χορούς του Πόντου και της Κρήτης, σε έναν πρωτόγνωρο συνδυασμό μουσικού ακούσματος, ουκρανικού ακορντεόν και κρητικής και ποντιακής λύρας». Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρεται στο ρόλο που διαδραμάτισε με εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Νίκος Καζαντζάκης, στη διάσωση 150.000 Ποντίων του Καυκάσου και της ασφαλούς εγκατάστασής τους στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Επίσης, κάνει γνωστό πως σε λίγες εβδομάδες θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, και συνταξιούχοι του Ελληνισμού από την περιοχή της πολυπαθούς Μαριούπολης. «Ένα πρόγραμμα που ζήτησε να το εκπονήσουμε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν τον περασμένο Ιανουάριο, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, επισκέφθηκε επίσημα το Κίεβο» τόνισε. Σημειώνεται πως οι 72 φοιτητές, μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες που οργάνωσε η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, βρέθηκαν στην ανατολική Κρήτη στο πλαίσιο εργασίας τους με θέμα τον Νίκο Καζαντζάκη, καθώς το 2017 έχει ανακηρυχθεί έτος που τον τιμά η Ελλάδα.

Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στην Κρήτη, τις οποίες χαρακτήρισε πετυχημένες, ο υφυπουργός Εξωτερικών ευχαριστεί το σύνολο των τοπικών αρχών του νησιού για τη μεγάλη βοήθεια τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Δημήτρη Πλευράκη, ο οποίος, όπως τονίζει, είναι και γέννημα θρέμμα του Οροπεδίου Λασιθίου. – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα