Συρία: Η Ρωσία καταγγέλει ρίψεις βομβών φωσφόρου από αμερικανικά μαχητικά

23:15 9/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ρωσικός στρατός κατήγγειλε ότι δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 έριξαν το Σάββατο βόμβες φωσφόρου πάνω από τη συριακή επαρχία Ντέιρ ελ-Ζορ.

BREAKING: #US jets strike #Syria's town with banned white phosphorus bombs – Russian MoD pic.twitter.com/RAPTQ7zfLR

— RT (@RT_com) September 9, 2018

«Μετά τα πλήγματα,

παρατηρήθηκαν μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή», δήλωσε ο Ρώσος Αντιστράτηγος Βλαντιμίρ Σαβτσένκο, χωρίς να δίνει πληροφορίες για θύματα.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και RIA. στόχος των αεροπορικών επιδρομών ήταν το χωριό Χαντζίν, στο οποίο προκλήθηκαν πυρκαγιές από τη ρίψη των βομβών, που είναι απαγορευμένες από τη Σύμβαση της Γενεύης.

Η χρήση οποιωνδήποτε εμπρηστικών πυρομαχικών σε κατοικημένες πολιτικές περιοχές απαγορεύτηκε από το πρωτόκολλο III της σύμβασης του 1980 για ορισμένα συμβατικά όπλα. Οι ΗΠΑ υπέγραψαν το πρωτόκολλο το 2009.

Η έκθεση σε φωσφόρο καύσης προκαλεί βαθιά εγκαύματα, ενώ οι καπνοί του είναι πολύ τοξικοί.

Η ένταση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον ενισχύεται καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξετάζει πιθανές «στρατιωτικές επιλογές» που θα μπορούσαν να λάβουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ η Ρωσία κάνει λόγο για παραπληροφόρηση που προσφέρει άλλοθι για νέα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της συριακής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα