Συνεχίζεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού-Την Τρίτη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

17:59 18/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018 που ολοκληρώνεται αύριο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

«Ο προϋπολογισμός του 2018 συνιστά μία τομή για τη χώρα. Είναι ο προϋπολογισμός

που κλείνει τον κύκλο των μνημονίων και σηματοδοτεί την ανάκτηση της οικονομικής και δημοσιονομικής μας κυριαρχίας. Το νέο έτος θα μπουν τα θεμέλια για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες». Αυτό υπογράμμισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για παραπληροφόρηση.

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή, είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 σε όλη την Ευρώπη, ενώ κατατάσσεται δεύτερη στην αξιοποίηση των πόρων του.

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις για νέα έργα από το «πακέτο Γιούνκερ», ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις άνω των 5,7 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Πρόσθεσε ότι τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν θεαματικά, κατά 69% στο εννιάμηνο.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στη επιτάχυνση της οικονομικής της πορείας. Καθήκον μας είναι να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και πρόσθεσε: «Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι κοινωνική σταθερότητα και εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης κυρίως για τις επόμενες γενιές».

Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, «μετά από μια 10ετία, το 2017 θα είναι το πρώτο έτος στο οποίο θα καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης και δείχνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από το τούνελ της κρίσης όπως το καταδεικνύουν και οι δείκτες και τα στοιχεία», συμπληρώνοντας ότι «τόσο οι διεθνείς παράγοντες όσο και οι ευρωπαϊκοί μιλάνε για θετική πορεία της οικονομίας και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για αναπτυξιακό νόμο που έμεινε ανενεργός, αντέτεινε ότι περισσότερα από 700 επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. έχουν υποβληθεί, και αφορούν βιομηχανία. μεταποίηση και αγροτοδιατροφή.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, θα μπει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που δεν διάθετε και η κυβέρνηση κατάφερε να το επιτύχει μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, ενώ η χώρα οδεύει από το κακό στο χειρότεροι, ενώ οι περισσότεροι πολίτες από φτωχοί γίνονται φτωχότεροι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, αμφισβητώντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για επιστροφή στην κανονικότητα το 2018.

Από την Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Χατζηδάκης αμφισβήτησε με απόλυτο τρόπο τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι« το 2018 θα ξαναγίνουμε κανονική χώρα» σημειώνοντας πως «φυσικά αυτό δεν ισχύει, αφού αφενός έχουμε τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, αφετέρου -και πιο σοβαρό- υπάρχει το «δομικό πρόβλημα» της κυβέρνησης όσον αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», με αποτέλεσμα η οικονομία να μην μπορεί να πάρει μπρος.

«Ποιοι πανηγυρίζουν μαζί σας, όμως;» διερωτήθη ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους υπουργούς και επισήμανε ότι προφανώς δεν πανηγυρίζουν αυτοί που θα τους κοπεί το επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης, αυτοί που χάνουν την έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, αυτοί που θα τους κοπεί το ΕΚΑΣ, αυτοί που είδαν 27 φορές αύξηση στους φόρους κι άλλες οκτώ φορές από αυτήν τη χρονιά, και τα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα τα ζυμαρικά, ακριβότερα τις κονσέρβες, ακριβότερα τον καφέ, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ. «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φτωχοί άνθρωποι που γίνονται φτωχότεροι. Και μετά από όλα αυτά, όχι απλά δεν σας ακούνε να τους ζητάτε μία συγνώμη, αλλά σας βλέπουν να τους βγάζετε τη γλώσσα με τα σημερινά σας πανηγύρια» πρόσθεσε.

«Πανηγυρίζετε, τέλος, για το ότι απαλλασσόμαστε από τα μνημόνια μέσα στο 2018. Πώς; Με τη μείωση συντάξεων που έχετε συμφωνήσει για το 2019, τη μείωση του αφορολόγητου για το 2020, τα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2021, με την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος από τον SSM που έχετε συμφωνήσει για άλλα 34 χρόνια, με το Υπερταμείο στο οποίο έχετε εκχωρήσει τη διαχείριση του συνόλου σχεδόν της δημόσιας περιουσίας για άλλα 98 χρόνια;» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το μόνο που πέτυχε αυτή η κυβέρνηση ήταν το υπερπλεόνασμα γιατί «ξεζούμισε» τους φορολογούμενους και υποεκτέλεσε τις κοινωνικές δαπάνες.

Η κυβέρνηση ψεύδεται και κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέει περί ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και προστασία των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση ψεύδεται και κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέει περί ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και προστασία των μικρομεσαίων στρωμάτων ή των συνταξιούχων και των εργαζομένων, τονίζοντας ότι οδηγεί σε συντριβή του ΕΚΑΣ, επιβάλει μεγαλύτερες φοροεπιδρομές, ενώ διαλύει την οικονομία.

«Είστε κυβέρνηση της οπισθοδρόμηση, της ήττας και των εκπτώσεων. Μια κουστωδία τυχοδιωκτών, που για να διασφαλίσει την εξουσία, χρησιμοποιεί ιδεολογήματα ξεπερασμένα και παραβλέπει κάθε έννοια προόδου της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Είχαμε αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης μια οπορτουνιστική και τυχοδιωκτική πλειοψηφία. Καινούργια αφηγήματά σας όμως, δεν θα έχουν εκλογική πελατεία. Ούτε ότι θα σας βγάλουμε καθαρά από τα μνημόνια, ούτε ότι σας βγάλαμε από μνημόνια ή σας βγάζουμε, με ενεστώτα διαρκείας. Ακροατήριο πια δεν υπάρχει. Αυτά, ο ελληνικός λαός που ταλαιπωρείτε, δεν τα ακούει. Και η ληξιαρχική πράξη του πολιτικού σας θανάτου θα είναι οι επερχόμενες εκλογές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα