Συνάντηση ΠτΔ με Πρωθυπουργό για το Κυπριακό-Δύσκολη διαπραγμάτευση (video)

13:23 10/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το κρατικό Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη
και απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα πάει καλά η σημερινή ημέρα των συνομιλιών, δήλωσε: «Θα εργασθούμε εντατικά με την ελπίδα να καταλήξουν οι συνομιλίες με θετικά αποτελέσματα».
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στη σημερινή συνάντηση ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Πόλυς Πολυβίου.

Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση, άφησαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι δυο ηγέτες παρακολουθούν από κοντά τις συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, και συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα καταβληθεί προσπάθεια για διάσωση των διαβουλεύσεων, με επαφές σε χαμηλότερο επίπεδο, επανέναρξη, και συνέχιση των συνομιλιών ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα είχε επίσης κατ΄ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς όπου τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης την Πέμπτη.

To μήνυμα της Αθήνας έτσι όπως αυτό συμπεραίνεται από τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι όλοι συμφωνούν πως για να υπάρξει μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, προϋπόθεση είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.
Μια λύση όπως επισημάνθηκε που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ηταν χαρακτηριστική η φράση Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση με Σ. Θεοδωράκη ότι φαίνεται πως υπάρχει συναντίληψη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν
ΦΩΤΟ:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Keywords
Τυχαία Θέματα