Σύμβολο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς η αγχιαλίτικη παράδοση καλλιέργειας της αμπέλου

15:03 12/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αγχιαλίτικη παράδοση καλλιέργειας του αμπελιού από την Αγχίαλο Ανατολικής Ρωμυλίας εντάχθηκε στη λίστα του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού. Τη διάκριση αυτή αφιέρωσε στους Αγχιαλίτες της Ανατολικής Ρωμυλίας ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» ως φορέας αυτής της παράδοσης.

Όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γ. Κίτσιος, η προσπάθεια ένταξης ξεκίνησε το 2019 σε συνεργσία με το υπουργείο Πολιτισμού και επιτεύχθηκε χάρη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων που σχεδιάστηκαν

το 2017 και υλοποιούνται από το 2018 έως σήμερα, για τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ».

Πλέον, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου είναι ένας από τις τρεις συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο. Οι άλλοι δύο είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

«Η εγγραφή μας πριν λίγες ημέρες στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, αποτυπώνει τις πυκνές πτυχές της λαϊκής έκφρασης και δημιουργικότητας των Αγχιαλιτών και τους ιδιαίτερους τρόπους καλλιέργειας, οι οποίες προάγουν την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων», επισήμανε ο κ. Κίτσιος.

Ο ίδιος, τέλος, ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο του 2020 αναμένεται η έκδοση του Ψηφιακού Ιστορικού Αρχείου, καθώς και μία επιστημονική έκδοση 600 σελίδων όπου θα καταγράφεται η συλλογική μνήμη των Αγχιαλιτών της Ανατολικής Ρωμυλίας από το 1908 έως σήμερα.

Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Αλέξανδρος Καπανιάρης, σημείωσε ότι η ένταξη του Συνεταιρισμού συνδέεται με τη δημιουργία του Ιστορικού ψηφιακού αρχείου της οργάνωσης από την αντλήθηκαν στοιχεία και τεκμήρια και την έκδοση που ετοιμάζεται και θα έχει τίτλο «Ιστορίες προσφυγιάς και συνεργατικότητας για τον οίνο και το αμπέλι μέσα από τις μνήμες του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» – Πτυχές της συνεταιριστικής ιστορίας στη Θεσσαλία».

 

Αριστερά ο κ. Κίτσιος και δεξιά ο κ. Καπανιάρης

Τι είναι όμως η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά;

Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά αποτελεί ένα από τα τρία είδη πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικό, άυλος πολιτισμός και φυσική κληρονομιά) και αφορά παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγενέστερους με τον προφορικό λόγο, όπως οι λαϊκές παραδόσεις, οι γιορτές και τελετές, χοροί, οι παραστατικές τέχνες, οι κοινωνικές πρακτικές, οι γνώσεις και οι τεχνικές.

Η άυλη πολιτισμική κληρονομιά, όπως έχει οριστεί από τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνδέεται στενά με την έννοια της κοινότητας, της ομάδας ή και των μεμονωμένων ατόμων, που ασκούν, επιτελούν, αναδημιουργούν και μεταβιβάζουν από γενιά σε γενιά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα