Συλλυπητήρια πολιτικού κόσμου σε Ελλάδα και Κύπρο για τον θάνατο του Κόφι Ανάν

06:35 19/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο του πρώην Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, εκφράζει ο πολιτικός κόσμος σε Ελλάδα και Κύπρο. «Ο Κόφι Ανάν αφήνει στην Διεθνή Κοινότητα, και ιδίως στους διαδόχους του στον Ο.Η.Ε., την παρακαταθήκη ενός Γενικού Γραμματέα, ο

οποίος εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. κυρίως στον τομέα εμπέδωσης της Διεθνούς Ειρήνης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. «Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το 2004 για την επίλυση του Κυπριακού και το σχέδιο που έφερε το όνομά του «δεν στέφθηκαν με επιτυχία, έχει συνδέσει το όνομά του με το πρόβλημα της κατεχόμενης Κύπρου», επισημαίνει από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

«Ο Kofi Annan υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας, ένας ηγέτης που με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα. Οραματιστής της ειρήνης & της συνεργασίας μεταξύ των λαών, εργάστηκε με πάθος για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας» γράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Kofi Annan υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας, ένας ηγέτης που με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα.Οραματιστής της ειρήνης & της συνεργασίας μεταξύ των λαών, εργάστηκε με πάθος για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 18, 2018

Tη λύπη του για την απώλεια του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κόφι Ανάν αφήνει ως παρακαταθήκη την πολυετή προσφορά του στην Γκάνα, στην Αφρική και στον ΟΗΕ, έναν Οργανισμό του οποίου τις αξίες και αρχές η Ελλάδα ασπάζεται και υποστηρίζει διαχρονικά» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως ο Κόφι Ανάν «θα παραμείνει στις μνήμες μας για τις προσπάθειες του για την προώθηση της ειρήνης και της διπλωματίας, παρά τη μη συμφωνία μας ορισμένες φορές μαζί του, τα προοδευτικά του ιδανικά και το ανθρωπιστικό του έργο».

«O θάνατος του Κόφι Ανάν προκαλεί παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα που υπηρέτησε με γνώση, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα τους σκοπούς του Ο.Η.Ε για ειρήνη, ασφάλεια και πρόοδο με σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως αν και η ενασχόληση του Ανάν με το κυπριακό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, «κέρδισε την εκτίμηση όλων μας».

«Η ιστορία σίγουρα του επιφυλάσσει μία ξεχωριστή θέση για τη συνολικά θετική προσφορά του σε αυτήν την ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις για την ανθρωπότητα εποχή.

Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη του και να συνεχίσει το έργο του έχοντας πάντα κατά νου μία από τις ρήσεις του: “χρειάζεται να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να παλεύουμε για το καλύτερο”», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

«Η απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν γεμίζει με θλίψη την διεθνή κοινότητα, την οποία ο εκλιπών υπηρέτησε όσο μπόρεσε με πίστη και αφοσίωση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των Κρατών και των Εθνών», αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει ότι «ο Κόφι Ανάν υπηρέτησε σε έναν δύσκολο διεθνή οργανισμό, που πολλές φορές η ισχύς των κρατών μειώνει την δυνατότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου».

«Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη – μέλη τους αισθάνονται βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κόφι Ανάν, του πρώτου αφροαμερικανού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι τονίζοντας ότι «η πλούσια σταδιοδρομία του σε μία σειρά υπεύθυνων θέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και η θητεία του ως κορυφαίου παράγοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής κορυφώθηκε με τη θετική του δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις του σε πλήθος θεμάτων που στιγμάτιζαν την υφήλιο».

«Τιμάμε την βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης σημαντική αυτή προσωπικότητα που με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα ανέλαβε το πηδάλιο του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε αυτόν επί δύο εύορκες θητείες», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Ο θάνατος του Κόφι Ανάν προκάλεσε παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε σημαντική διεθνής προσωπικότητα και εργάστηκε με πάθος για την εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης ανάμεσα στα Κράτη και Έθνη, προσπαθώντας να ισορροπήσει και να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο», αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

«Ο Κόφι Ανάν υπήρξε οραματιστής, με ανοιχτό πνεύμα και αντίληψη των μελλοντικών προκλήσεων. Για αυτό, ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αγωνίστηκε για την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.

Συνέδεσε την οικονομική ανάπτυξη με την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άνοιξε τον ΟΗΕ και ευρύτερα τη διπλωματία σε συνέργειες με τους νέους, τους διανοούμενους, την κοινωνία των πολιτών, τους επιχειρηματίες.

Σε αυτόν χρωστάμε την πρωτοβουλία για τους «Στόχους της Χιλιετίας», που εστίασαν στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας παγκοσμίως, με σημαντικότατα αποτελέσματα ειδικότερα στη μείωση της φτώχειας», δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «πολλές από τις προτάσεις και τις ιδέες του για ένα ισόρροπο και λειτουργικό παγκόσμιο σύστημα παραμένουν επίκαιρες».

«Οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε και να τις εμπλουτίσουμε.», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα