Άγριες συμπλοκές και χημικά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία (video)

16:57 20/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκτεταμένα επεισόδια σημάδεψαν το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα, όπου συγκεντρώθηκε την Κυριακή πλήθος κόσμου. Σύμφωνα με τις εικόνες που έχουν καταγραφεί και τις μαρτυρίες διαδηλωτών, οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό για να εισβάλουν στον περίβολο της Βουλής.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος και σε γύρω δρόμους, με συμπλοκές και ρίψη χημικών. Είκοσι πέντε αστυνομικοί και εννέα διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ενώ αρκετοί διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα. Από το μένος των κουκουλοφόρων δεν γλίτωσαν εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης.

Τραυματίστηκε και ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Κώστας Παπαδάτος, ενώ, άγνωστοι επιτέθηκαν και στις δημοσιογράφους της ΕΡΤ, Ελίνα Κολύβα και Σόνια Φίλη, που μετέδιδαν ζωντανά ρεπορτάζ από το συλλαλητήριο.

Η ΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Επίθεση δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ – Σοβαρός τραυματισμός εικονολήπτη

«Καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων στο συνεργείο της ΕΡΤ», σημειώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Την εκτίμηση ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο, διατύπωσαν αστυνομικές πηγές.

Ανάλογη άποψη διατύπωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. «οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».

Ενδεικτικό της βιαιότητας ήταν ο τραυματισμός 10 αστυνομικών, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μαξίμου: Ακραία στοιχεία έδωσαν τον τόνο στο συλλαλητήριο

Πριν από τα επεισόδια, πλήθος κόσμου έδωσε δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο με πανό και συνθήματα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, ομάδα της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να ανέβει στην εξέδρα, ωστόσο οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου δεν το επέτρεψαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα