Σύγκρουση τρένου με σχολικό στη Γαλλία – Αυξάνονται οι νεκροί

13:04 15/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τουλάχιστον έξι μαθητές έχασαν χθες τη ζωή τους όταν ένα τρένο έκοψε στα δύο ένα σχολικό λεωφορείο σε μια ισόπεδη διάβαση έξω από την πόλη Περπινιάν στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Collision autocar scolaire/train: six enfants morts, selon un nouveau bilan (source proche enquête) #AFP pic.twitter.com/KhURIyjEHB

— Agence France-Presse (@afpfr) December 15, 2017

18 άνθρωποι

τραυματίστηκαν, οι 14 σοβαρά, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος μετέβη αμέσως στο τόπο του δυστυχήματος. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι μαθητές, ηλικίας 13-17 ετών, που επέβαιναν στο λεωφορείο.

Terrible accident à #Millas. Je me rends immédiatement sur place.

— Edouard Philippe (@EPhilippePM) December 14, 2017

Ο Φιλίπ δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι πρώτη μέριμνα των αρχών είναι να δώσουν ακριβείς πληροφορίες στις οικογένειες, κάτι το οποίο όπως είπε «είναι δύσκολο να γίνει λόγω της δυσκολίας αναγνώρισης των νεκρών και ορισμένων από τους τραυματίες».

Γαλλία: 4 νεκροί από σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με τρένο (video)

«Η αναγνώριση των θυμάτων και η ενημέρωση των συγγενών τους ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε σήμερα μια αξιωματούχος της νομαρχίας των Ανατολικών Πυρηναίων.

#Frenchcrash: #Children killed as #schoolbus and train collide #ChristianBourquinCollege #Millas, #Perpignan

#SaintFéliudAmont. pic.twitter.com/Yk4sYIm3yI

— PRAMAN (@pramanbox) December 15, 2017

Η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα διορίσει έναν διυπουργικό συντονιστή για να βοηθήσει μακροπρόθεσμα τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού αυτού δυστυχήματος.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας της Περπινιάν, Ζαν-Ζακ Φανί, δήλωσε ότι οι αρχές ανέκριναν χθες το βράδυ τον οδηγό του τρένου ενώ πρόσθεσε ότι γίνονται κι άλλες ανακρίσεις.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι θα ανακριθεί και η οδηγός του σχολικού λεωφορείου η οποία έχει τραυματιστεί.

Ένα κέντρο διαχείρισης κρίσεων στήθηκε στο δημαρχείο της πόλης Μιλάς, στα δυτικά της Περπινιάν, σε απόσταση περίπου 850 χιλιομέτρων από το Παρίσι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, το λεωφορείο μετέφερε μαθητές από το σχολείο «Κριστιάν Μπουρκέν» της Μιλάς.

«Οι σκέψεις μου όλες στρέφονται στα θύματα και στις οικογένειές τους», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter.

Toutes mes pensées pour les victimes de ce terrible accident d’un bus scolaire et pour leurs familles. La mobilisation de l’État est totale pour leur porter secours.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 14, 2017

Ο δήμαρχος γειτονικής πόλης Ρομπέρ Ολίβ είχε κάνει λόγο λίγο νωρίτερα για «εικόνες φρίκης», σημειώνοντας ότι «το όχημα έχει πραγματικά κοπεί στα δύο».

Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα, εν αναμονή των πορισμάτων ενδελεχούς έρευνας που θα γίνει, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το τρένο μετέφερε 25 επιβάτες και κινείτο με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα, δηλαδή με την ταχύτητα που προβλέπεται για το τμήμα αυτό του σιδηροδρόμου στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF. Τρεις επιβάτες του τρένου τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

#Millas Ce que l'on sait de la collision mortelle entre un bus scolaire et un train dans les Pyrénées-Orientales ⤵

Le Monde (@lemondefr) December 14, 2017

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι μπάρες στη διασταύρωση ήταν κατεβασμένες την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της SNCF, η οποία προσέθεσε ότι οι ερευνητές βρίσκονται στη διαδικασία επαλήθευσης όλων αυτών των πρώτων πληροφοριών που υπάρχουν.

Πρόκειται για μια «κλασική» ισόπεδη διάβαση με αυτόματη σηματοδότηση και δύο μπάρες, διευκρίνισε εξάλλου η SNCF, σύμφωνα με την οποία η διασταύρωση αυτή «δεν θεωρείτο ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Στη Γαλλία έχουν σημειωθεί αρκετά σιδηροδρομικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα πιο θανατηφόρα ήταν το 1988, όταν ένα τρένο που κατευθυνόταν στον σταθμό Γκαρ ντε Λιόν στο Παρίσι έπεσε πάνω σε ένα σταθμευμένο τρένο, προκαλώντας τον θάνατο 56 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα