Σύγκλιση για το κόστος των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στις συζητήσεις κυβέρνησης-θεσμών (video)

22:26 14/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε τροχιά σύγκλισης για τα περισσότερα θέματα που συζήτησαν κατά τις επαφές που είχαν στην Αθήνα, βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί. Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρινίζει ότι με τους θεσμούς διεξάγονται συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως υπάρχει συμφωνία για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η εφαρμογή των οποίων θα κριθεί από την πορεία των δημοσιονομικών. Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για ακύρωση ή μη των περικοπών, και σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις

θα ληφθούν στο Eurogroup του Νοεμβρίου. Όπως επεσήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες και η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων δεν επηρεάζει την βιωσιμότητά του. Επίσης κατέθεσαν στοιχεία και πίνακες που το αποδεικνύουν. Κοινή δήλωση που αναφέρεται στα ζητήματα που συζητήθηκαν εξέδωσαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι ολιγοήμερες συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, και, όπως επίσης αναφέρθηκε από τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις επαφές αυτές έγινε παράλληλα ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, μεταξύ άλλων:

επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείωνσυμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον Νοέμβριο.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση μετά την πρώτη μεταμνημονιακή συνάντηση με εκπροσώπους Θεσμών (video)

«Υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο χρόνος εφαρμογής τους εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο. Μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά» σημείωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης- Ν.Δ για τις συντάξεις-Κομισιόν: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα (video)

Με αφορμή δημοσίευμα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου, που ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αυτό δεν είναι ακριβές.

«Δεν θα μπορούσαν οι Θεσμοί, ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, παρά μόνο συζητήσεις» επισημαίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα