Στο ελαιοτριβείο ο χρόνος κυλά – Η ποιότητα του λαδιού παραμένει εξαιρετική

14:12 17/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ακόμη ελαιοκομική χρονιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θράκη. «Ξεκινήσαμε νωρίς, όπως τα τελευταία χρόνια. Στις 14 Οκτωβρίου κάναμε την αρχή,» μας είπε η ιδιοκτήτρια του Ελαιοτριβείου «Κύκλωπας», του παλαιότερου ελαιοτριβείου της Θράκης, η κα Νίκη Κελίδου κι εξήγησε, ότι «στην περιοχή ξεκινούν όλα νωρίς λόγω του ψυχρού χειμώνα και τελειώνουν επίσης νωρίς, στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ σε άλλες περιοχές η ελαιοκομική σεζόν παρατείνεται άλλους δύο μήνες τουλάχιστον.»

«Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι έχει πάρα πολύ καλά ποιοτικά ελαιόλαδα και από την περιοχή της Ροδόπης και του Έβρου
τα ελαιόλαδα που ελαιοποιούμε αυτή τη στιγμή είναι φανταστικά κάτι που δεν ίσχυε την περσινή χρονιά.» δήλωσε η κα Κελίδου

Λίγο αλλά πολύ ποιοτικό το φετινό λάδι
«Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι, ότι έχει πάρα πολύ καλά ποιοτικά ελαιόλαδα και από την περιοχή της Ροδόπης και του Έβρου τα ελαιόλαδα που ελαιοποιούμε αυτή τη στιγμή είναι φανταστικά κάτι που δεν ίσχυε την περσινή χρονιά.» δήλωσε η κα Κελίδου προσθέτοντας, πως είναι μια μέτρια ποσοτικά παραγωγή. «Επειδή ξεκινήσαμε πολύ νωρίς ο ελαιόκαρπος έρχεται φρέσκος και υγιής στο ελαιοτριβείο και πιστεύω ότι έτσι θα συνεχίσει.»
Τα κρεμασμένα στους τοίχους βραβεία και οι αμέτρητες διακρίσεις τοποθετημένες σε ειδικές προθήκες εντός του ελαιοτριβείου μαρτυρούν, πως οι άνθρωποι του κάνουν μια διαρκή προσπάθεια για το καλύτερο. «Είναι ένας Πρωταθληματισμός. Σε αυτό το «στίβο» θα πρέπει να είσαι κάθε χρόνο και καλύτερος γιατί υπάρχει και ανταγωνισμός. Πρέπει να ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου πρώτα από όλα και να βγάζεις ένα πολύ καλό προϊόν.» είπε.

Με την αναγνώριση του ελαιολάδου της Μάκρης ως προϊόν ΠΟΠ σημειώνεται ένα ακόμη βήμα.

Λάδι ΠΟΠ και τυποποιημένο
Με την αναγνώριση του ελαιολάδου της Μάκρης, ως προϊόν ΠΟΠ σημειώνεται ένα ακόμη βήμα. «Οι προσπάθειες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας, του Συνεταιρισμού της Μάκρης, που υπέβαλε και την σχετική αίτηση, αλλά και οι πρωτιές των τόσων χρόνων έφερε επιτέλους αυτή την πιστοποίηση μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών βάζοντας ένα ακόμη παράσημο σ’ αυτό το μοναδικό προϊόν. Τώρα το πώς θα το αξιοποιήσουν οι παραγωγοί της περιοχής αυτό το προϊόν είναι στο χέρι τους, εξαρτάται από τις προσπάθειές τους το πόσο μακριά θα το φτάσουν.» τονίζει η κα Κελίδου προτρέποντας τους παραγωγούς να βγάζουν ποιοτικά προϊόντα. «Από την αρχή της δουλειάς το κέρδος ερχόταν πάντα δεύτερο και να είναι σίγουροι ότι αν βγάζουν ένα ποιοτικό προϊόν θα έρθει και το κέρδος να μην είναι δηλαδή το πρώτο που τους ενδιαφέρει.» συμβουλεύει έχοντας μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο.

«Είμαστε σε θέση πλέον να βγάλουμε λάδια πιστοποιημένα και να μπορούν αυτοί οι παραγωγοί να πιστοποιήσουν το δικό τους ΠΟΠ ελαιόλαδο Μάκρης.» μας είπε η κα Κελίδου.

Όπως εξηγεί, «για να πιστοποιηθούν με πιστοποίηση ΠΟΠ πρέπει αν ελαιοποιήσουν σε ένα ελαιοτριβείο πιστοποιημένο, κάτι που ο «Κύκλωπας» το έχει ήδη πετύχει. Στις αρχές Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το χώρο επιθεωρητές από την ΕΛΓΟ Δήμητρα και ενέκριναν την σχετική πιστοποίηση… Είμαστε σε θέση πλέον να βγάλουμε λάδια πιστοποιημένα και να μπορούν αυτοί οι παραγωγοί να πιστοποιήσουν το δικό τους ΠΟΠ ελαιόλαδο Μάκρης.» σημειώνει επισημαίνοντας, πως το ελαιόλαδο πρέπει να είναι στο χώρο του ελαιοτριβείου για να πάρει την πιστοποίηση. «Επομένως, χρειάζεται και ένα πιστοποιημένο τυποποιητήριο για να τυποποιηθεί. Ατυποποίητο λάδι ΠΟΠ δεν υφίσταται. Πρέπει να γίνει επίσημη τυποποίηση κι εμείς έχουμε επίσημα πιστοποιημένο τυποποιητήριο ελαιολάδου. Αν θέλει κάποιος παραγωγός να το κάνει μόνος του, θα πρέπει να έχει το χώρο του ο οποίος θα πιστοποιηθεί από την Agrose. Ό,τι κάναμε και εμείς.»
«Υπάρχει ανταπόκριση από τους ελαιοπαραγωγούς;» ρωτήσαμε την κα Κελίδου πριν αποχωρήσουμε από τον πάντα φιλόξενο χώρο της.»Είναι κάτι τόσο καινούργιο, που να φανταστείτε, ότι κι εμείς φέτος βγάλαμε μόνο μια συσκευασία ΠΟΠ Μάκρης. Θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια πιο πολλοί. Ειδικά τα νέα άτομα πιστεύω, ότι θα πάνε προς τα εκεί,»μας απάντησε χαρακτηριστικά.

Φώτο: Νίκη Κελίδου

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα