Στα Τρίκαλα ο υπουργός Παιδείας για την αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων

21:08 8/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Χωρίς να πει κάτι πιο συγκεκριμένο για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία, πέραν των όσων είναι ήδη γνωστά (η πρόταση της εννεαμελούς επιτροπής των καθηγητών που τα τμήματα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας όρισαν γι’ αυτό το σκοπό) ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, συνοδευόμενος από τον ειδικό σύμβουλο κ. Παντελή Κυπριανό βρέθηκε σήμερα στα Τρίκαλα

στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Δεδομένου ότι η Θεσσαλία έχει σειρά, μετά την αναδιάρθρωση του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε σήμερα από τα Τρίκαλα σειρά επαφών με ακαδημαϊκούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, για να εξηγήσει τη φιλοσοφία του υπουργείου σε σχέση με την αναδιάρθρωση.

Αρχικά συναντήθηκε με τις διοικήσεις και τους καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και με τις διοικήσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Να σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο ότι ο υπουργός εξήρε πολλές φορές τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ, όχι μόνο κατά την παραμονή του στο Τμήμα αλλά και κατά τη συνάντησή του στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δ. Παπαστεργίου και εκπροσώπους φορέων των Τρικάλων.

Στο ΤΕΦΑΑ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα ο κ. Γαβρόγλου ενημερώθηκε για την πορεία του Τμήματος, για τις απόψεις των αρμοδίων, σχετικά με το νέο σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το έργο που παράγεται όλα αυτά τα χρόνια στο ΤΕΦΑΑ παρουσίασε ο Κοσμήτορας κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα δυναμικό τμήμα που θα πρέπει να στηριχθεί ώστε να συνεχίσει η προσπάθεια που πραγματοποιείται. Από την πλευρά του, ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Μιχάλης Βραχνάκης στάθηκε στην έλλειψη προσωπικού, λέγοντας ωστόσο ότι είναι από τα καλύτερα στη χώρα. «Είχαμε μια πάρα πολύ δημιουργική κουβέντα, η συζήτηση που έγινε ήταν και με τους συναδέλφους μας, του ΤΕΦΑΑ και με τους συναδέλφους μας του ΤΕΙ. Έγινε μια ενιαία συζήτηση, και από αυτή την ενιαία συζήτηση, αυτό που κρατάω, είναι η αγωνία όλων αλλά και η μεγάλη αισιοδοξία, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας όχι μόνο ένα εγχείρημα που έχει αρχίσει, αλλά τις νέες μορφές ανάπτυξης των πανεπιστημίων μας, με τα ινστιτούτα, με τα κέντρα, με τα καλοκαιρινά σχολεία, σε συνεργασία με άλλους φορείς. Αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός για τη συνεργασία με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. Αυτά τα θεωρούμε καινούργια, σημαντικά βήματα και ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθούν κιόλας» ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, στο πέρας της συνάντησης. Και πρόσθεσε: «Εδώ έχετε ένα εξαιρετικό τμήμα. Το τμήμα θα το ενισχύσουμε, για να γίνει ακόμα καλύτερο». Σε ο,τι αφορά στις αλλαγές που προωθούνται τόνισε ότι «ο βασικός μας στόχος δεν είναι να δούμε μόνο πόσα καινούργια τμήματα θα φτιάξουμε ή δεν θα φτιάξουμε, αλλά να δούμε τις νέες μορφές, που θα υλοποιηθούν μέσα από αυτή τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται στο τόπο μας, για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης». Όπως είπε «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι συναντήσεις με τα μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων και τα ΤΕΙ. Και στη συνέχεια σε κάθε πόλη θα συναντήσουμε και τις τοπικές αρχές. Αλλά ο βασικός μας στόχος είναι να συζητήσουμε με τον κόσμο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ το μέλλον των ιδρυμάτων μας. Αναφορικά για τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που προωθούνται, υπογράμμισε ότι «οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα ποιοι θεσμοί προγραμματίζουν και νομοθετούν το μέλλον των πανεπιστημίων. Το υπουργείο Παιδείας, ανεξαρτήτου κυβέρνησης πρέπει να έχει τη βασική πολιτική ευθύνη για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης. Πώς την αποκτά; Με δύο τρόπους. Συζήτηση, με τους καθηγητές, συζήτηση με την τοπική κοινωνία».

Στο Δημαρχείο

Τα ίδια, λίγο ως πολύ, επανέλαβε ο υπουργός και στη σύσκεψη που ακολούθησε στο δημαρχείο των Τρικάλων, παρουσία του δημάρχου και εκπροσώπων φορέων, όπως οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου και του Δικηγορικού Συλλόγου, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Σιμορέλης, εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Για την ακρίβεια, ο κ. Γαβρόγλου στη σύσκεψη στο δημαρχείο επιχείρησε να εξηγήσει το σκεπτικό του υπουργείου, αν και παραδέχθηκε ότι δεν έχει απολύτως ξεκαθαρίσει ο τρόπος με τον οποίο θα συνδεθεί το εθνικό σκέλος, που συνίσταται στην αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το τοπικό, δηλαδή με την εμπλοκή του ρόλου των τοπικών κοινωνιών σε αυτή την προοπτική. Παρά ταύτα υπέδειξε κάποιους τρόπους, όπως την δημιουργία Ινστιστούτων (για τα Τρίκαλα προκρίνεται το Ινστιτούτο Κινησιολογίας, που μπορεί να υποβοηθήσει τη σύνδεση του ΤΕΦΑΑ με την τοπική κοινωνία και ίσως και με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών) και τη δημιουργία καλοκαιρινών σχολείων. Τα τελευταία γίνονται στο πλαίσιο του ΤΕΦΑΑ επί πληρωμή.

Η φιλοσοφία

Αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία του υπουργείου επί της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι επί της ουσίας η συζήτηση αφορά στο μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ωστόσο, μάλλον για να αποσαφηνιστεί αυτό το μέλλον (δεδομένου ότι η εκπαίδευση είναι συνολική) ίσως πρέπει να περιμένουμε λίγο, καθώς ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών από την δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνει γνωστός μετά τον Δεκαπενταύγουστο, παρότι οι σχετικές συζητήσεις (εμπλουτισμένες και με εξαγγελίες που έρχονταν στο προσκήνιο και αποσύρονταν) ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο.

Ο υπουργός στην διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες, κυρίως τοπικιστικές που στρεβλώς συνδέουν την ανάπτυξη ενός τόπου με την ύπαρξη ενός πανεπιστημιακού τμήματος, υπό την έννοια ότι οι φοιτητές αφήνουν χρήματα στην όποια τοπική αγορά διότι νοικιάζουν σπίτια και βγαίνουν στα εστιατόρια. Η αλήθεια είναι ότι σε τοπικό επίπεδο, παρότι επισημάνθηκε πολλαπλώς από τους φορείς ότι τα Τρίκαλα αδικούνται στη… διανομή, δεν εξηγήθηκε από τους φορείς ο λόγος για τον οποίο ζητούν πανεπιστήμια όπως επίσης δεν τέθηκε από κάποιον εκπρόσωπο το θέμα, για παράδειγμα, της ανυπαρξίας φοιτητικής εστίας.

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι το ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι τοπικό αλλά εθνικό, υπονοώντας στρεβλώσεις που προηγήθηκαν, κυρίως κατά τη δεκαετία του ΄80 (σε αυτό ωστόσο δεν επεκτάθηκε ιδιαιτέρως). Μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με κριτήρια ακαδημαϊκά, για τη σύνδεσή της με την τοπική κοινωνία μέσω ισντιτούτων και καλοκαιρινών σχολείων, παρότι αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, εντούτοις δεν ξεκαθάρισε τι θα γίνει με τα ΤΕΙ της περιφέρειας, μιλώντας μόνο για την ένταξη στα πανειστήμια των ανθρώπων των ΤΕΙ, υπογράμμισε ότι τα ΤΕΙ με μηδενικές θέσεις ΔΕΠ θα κλείσουν, δεν αναφέρθηκε στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ, εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση που αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα ήταν τμηματοκεντρική, τόνισε την ανάγκη ορθολογικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, περιέγραψε τη στρεβλή ανάπτυξη των πανεπιστημίων επικαλούμενος μελέτες που διαθέτει το υπουργείο, σύμφωνα με τις οποίες στις περιπτώσεις δωρεάν συγγραμμάτων, υπάρχουν περιπτώσεις που μόλις το 20% των φοιτητών τα προμηθεύεται, αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική πρακτική στην υπόλοιπη Ευρώπη και μίλησε για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και λόγο στην αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων, όχι όμως ως προς το περιεχόμενο και την αρχιτεκτονική.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα