Σπηλαιοβάραρθο «Στέρνες» στα Σφακιά… Ένας κόσμος αθέατος (audio / video)

19:35 13/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Υπάρχει ένας κόσμος που είναι αθέατος στον ήλιο και στα άλλα ουράνια σώματα, που είναι αθέατος στο γαλάζιο του ουρανού…

Πρόκειται για έναν κόσμο που βρίσκεται στα έγκατα του νησιού όπου ζούμε… στον υπόγειο κόσμο της Κρήτης», μας υπενθυμίζουν τα μέλη του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης, που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη ομάδα 56 σπηλαιολόγων από 5 χώρες και από 8 συλλόγους στο πλαίσιο 10ημερης διεθνούς αποστολής εξερεύνησης του σπηλαιοβαράθρου ΣΤΕΡΝΕΣ στο Δήμο Σφακίων.

Η διεθνής αποστολή Στέρνες 2018 οργανώθηκε

από τον ΣΠΟΚ με υποστήριξη από την Σπηλαιολογική ομάδα ΕΟΣ Χανίων, τον ΦΟΡΣΣ, την ΕΣΕ Ρεθύμνου και την Σπηλαιολογική ομάδα Υπογαία. Η αποστολή διεξήχθη από 5-15 Ιουλίου με συμμετοχή από Ρουμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστραλία, Ουγγαρία και Ισπανία και με την υποστήριξη από της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας (FSE)

Το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι γνωστό στο χώρο των σπηλαιολόγων από τη δεκαετία του ’80 και έχουν επιχειρηθεί έκτοτε πάνω από 6 αποστολές με στόχο την εξερεύνηση και καταγραφή του, μιας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 βαθύτερων σπηλαίων της Ελλάδας.

Η φετινή αποστολή «Στέρνες 2018» είχε σκοπό τη συνέχιση της εξερεύνησης και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, εάν λάβουμε υπόψη ότι προσέλκυσε σπηλαιολόγους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι κατάφεραν να προχωρήσουν και να χαρτογραφήσουν μέχρι το βάθος των -585μ και μήκος 830μ. (συνολικό μήκος διαδρομών), διαπιστώνοντας παράλληλα ότι έπεται συνέχεια εξερεύνησης, μιας και οι αγωγοί και θάλαμοι του σπηλαίου συνεχίζονται.

Τα σπήλαια είναι α μουσεία της φύσης, είναι παράθυρα που βλέπουν στο παρελθόν. Ορισμένα χρειάζονται κάποια εκατομμύρια χρόνια έως κάποιες μερικές χιλιάδες για να ολοκληρωθούν και άλλα που απαιτούν πολύ μικρότερο διάστημα.

Η παρουσίαση της αποστολής του 2018 και των αποτελεσμάτων της έγινε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σφακίων, ο οποίος ήταν βασικός χορηγός και υποστηρικτής την όλης επιχείρησης.

Για την εξερεύνηση του σπηλαιοβαράθρου μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Αντιπρόεδρος του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης, Βιολόγος Διγενής Μάρκος.

Η σπουδαιότητα των σπηλαίων είναι ζωτική και αυτονόητη, τόνισε ο κ. Μάρκος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο φυσιολατρικό κομμάτι της εξερεύνησης, όσο και στα επιστημονικά ευρήματα που εντοπίζονται σε μεγάλο βάθος στις Στέρνες. Δυστυχώς, κάποιοι θεωρούν ότι η… «τρύπα» που συναντούν στο διάβα τους, είναι ιδανικός χώρος για να πετάξουν τα σκουπίδια τους, ανέφερε ο κ. Διγενής Μάρκος, με αφορμή τον εντοπισμό σκουπιδιών στο συγκεκριμένο σπηλαιοβάραθρο.

Η σπηλαιολογία είναι μια δημιουργική ενασχόληση, η οποία προϋποθέτει σχετική εκπαίδευση, προκειμένου να προσεγγίζουμε κάθε είδους σπήλαια με ασφάλεια. Εκπαίδευση γίνεται κάθε χρόνο από το ΣΠΟΚ, στο πλαίσιο σεμιναρίων δίμηνης διάρκειας, κατά τα οποία παραδίδονται θεωρητικά μαθήματα γεωλογίας, σπηλαιολογίας, φωτογραφίας, αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας, βιολογίας, χαρτογράφησης, αλλά και πρακτικά μαθήματα για την εξοικείωση με τεχνικές προσπέλασης οριζόντιων και κάθετων σπηλαίων.

Καθώς η σπηλαιολογία είναι κλάδος πολυεπιστημονικός, η γνώση των επιμέρους θεμάτων που συνδέονται με τη μελέτη της δεν εξαντλείται στα σεμινάρια αρχαρίων. Θέματα όπως η χαρτογραφία και η φωτογράφηση των σπηλαίων, αλλά και η βιοσπηλαιολογία, η καρστολογία, η υδρολογία, η γεωλογία, η αντοχή υλικών, η σπηλαιοδιάσωση, οι πρώτες βοήθειες και άλλα πολλά, προσπαθούμε να τα μελετάμε, μέσα από μικρής διάρκειας σεμινάρια που διοργανώνουμε εντός συλλόγου και είναι ανοικτά σε μέλη ή μη μέλη του Ομίλου.

Ακούστε τη συνέντευξη του Διγενή Μάρκου στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα