Σκάνδαλο «Ίμπιζα»: Καλούν τον Κουρτς να παραιτηθεί – Πρόωρες εκλογές και διαδηλώσεις

11:16 20/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, η Αυστρία βρίσκεται σε τροχιά πρόωρων εκλογών οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Βαν ντερ Μπέλλεν θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Κύριο καθήκον της κυβέρνησης είναι να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» στα αυστριακά θεσμικά όργανα, τόνισε ο πρόεδρος, υπό τη σκιά του σκανδάλου «Ίμπιζα» που έθεσε αιφνίδιο τέλος στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 με την συμμετοχή έξι ακροδεξιών

υπουργών.

«Υπάρχει 100% στήριξη της πορείας μου», ήταν το λακωνικό σχόλιο του Αυστριακού καγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς το μεσημέρι στη Βιέννη, μετά τη συνεδρίαση των ανώτατων οργάνων του κόμματός του, ενώ δεν έκανε καμιά δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης που είχε νωρίς το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Κουρτς, σε δηλώσεις του στον Τύπο, τόνισε πως στόχος του Λαϊκού Κόμματός του είναι η συνέχιση της έως τώρα πορείας του, ενώ ο ίδιος επιδόθηκε στο να εκθειάζει το κυβερνητικό του έργο, επικεντρώνοντας στο ιδιαίτερα προσφιλές του θέμα, τον «αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης».

Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα σχέδια του για το αν θα συνεχιστεί και πώς ή αν θα διαλυθεί οριστικά ο συνασπισμός του με το κόμμα του Στράχε μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναφέροντας μόνο ότι «χρειαζόμαστε σταθερές συνθήκες στην Αυστρία».

Προχώρησε ωστόσο σε προεκλογική προτροπή, ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών, να εμποδιστεί, όπως είπε, τόσο η επιδιωκόμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες «προοδευτική πλειοψηφία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δυνάμεις έως και τους Κομμουνιστές, όσο και μία δεξιά στροφή, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί ως δύναμη του Κέντρου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε ότι είναι σύμφωνος με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των υποψιών σε σχέση με το «βίντεο της Ίμπιζα», στο οποίο εμπλέκεται ο Στράχε και το κόμμα του.

Τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν τον καγκελάριο Κουρτς ότι «υποτιμά τις διαστάσεις των εξελίξεων», χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη, ενώ «υποβόσκει κοινωνική αναταραχή», καθώς ήδη έγιναν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Meanwhile in Austria #ibizagate pic.twitter.com/butG7qKEgu

— Christine Scheucher (@chscheucher) May 18, 2019

Το ακροδεξιό κόμμα FPO της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να αποσύρει όλους τους υπουργούς του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ήδη ο επικεφαλής του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, παραιτήθηκε από τη θέση του αντικαγκελάριου.

«Ως υπουργοί θα παραδώσουμε τα χαρτοφυλάκιά μας, αν αποπεμφθεί από τη θέση του ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ», δήλωσε ο Νόρμπερτ Χόφερ υπουργός Μεταφορών και νέος μεταβατικός πρόεδρος του FPO.

«Να παραιτηθεί ο Κουρτς»

Να παραιτηθεί από το αξίωμα του, έπειτα από το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς καλεί τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο προκάτοχός του, πρώην καγκελάριος και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ο οποίος έχασε στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Ο 53χρονος πρώην καγκελάριος, ασκώντας έντονη κριτική, κατηγορεί το Λαϊκό Κόμμα ότι με τον συνασπισμό του με το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, «άνοιξε πόρτες και πύλες σε ακροδεξιούς και υπόπτους τύπους».

«Το FPO καταστράφηκε»

«Σοκ», «αποτροπιασμό» και «αηδία» δηλώνει ότι αισθάνθηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς παρακολουθώντας την Παρασκευή το βράδυ τις αποκαλύψεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Der Spiegel και Sueddeutsche Zeitung, οι οποίες αποτέλεσαν ισχυρό πλήγμα, πριν από τις Ευρωεκλογές, για το «Κόμμα της Ελευθερίας» (FPO), το οποίο ιδρύθηκε από Ναζί τη δεκαετία του 1950, για να εξελιχθεί στο πρώτο ακροδεξιό κόμμα που συμμετέχει σε κυβέρνηση στη μεταπολεμική Ευρώπη.

«Αυτό που μπορούμε να δούμε στο βίντεο είναι αηδιαστικό: αφορά κατάχρηση εξουσίας κι αυτό είναι σοβαρό και προβληματικό. Αφορά ανοιχτές προσφορές διαφθοράς. Και επιθέσεις κατά του Τύπου. Και για αυτό έλαβα άμεσα και αποφασιστικά τα αναγκαία μέτρα», δηλώνει ο Αυστριακός καγκελάριος στην γερμανική εφημερίδα Bild, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για συναλλαγή με ρωσίδα «εκατομμυριούχο και ανηψιά ολιγάρχη».

Ερωτώμενος εάν το σκάνδαλο επηρεάζει την φήμη της χώρας, ο κ. Κουρτς απαντά καταφατικά και κάνει λόγο για ζημιά. «Το FPO καταστράφηκε», δηλώνει ενώ επαναλαμβάνει ότι ο ακροδεξιός εταίρος του «παγιδεύτηκε».

Nice overview of the state of play in Austrian politics following the #StracheVideo, including my unwise prediction that Kurz will have to choose between an unpopular GroKo or another coalition with the FPÖ.

— Pepijn Bergsen (@pbergsen) May 20, 2019

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την παγίδα που στήθηκε στην Ίμπιζα, ο αυστριακός Καγκελάριος αναφέρει το όνομα του Ταλ Ζιλμπερστάιν, του ισραηλινού επικοινωνιολόγου, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPO) το 2017, ο οποίος ειδικεύεται στις αρνητικές, κατ’ άλλους «βρώμικες» εκστρατείες. «Είμαστε μια μικρή χώρα, γιατί να ασχοληθούν μυστικές υπηρεσίες;», δηλώνει σε αντίστοιχο ερώτημα ο αυστριακός Καγκελάριος και επαναλαμβάνει ότι θεωρεί «πιθανό να είναι ο Ζιλμπερστάιν πίσω από την υπόθεση του βίντεο.

Spiegel:Συνυπεύθυνος ο Κουρτς

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, καθίσταται επιπλέον σαφές ότι ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρείται συνυπεύθυνος για την αποτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού. «Το σχέδιο του Καγκελάριου Κουρτς να συνασπιστεί με τους δεξιολαϊκιστές απέτυχε παταγωδώς. Τώρα θέλει νέες εκλογές και, ει δυνατόν, να κυβερνήσει μόνος. Πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη αλλά επιδέξια κίνηση», γράφει το γερμανικό περιοδικό, υπό τον τίτλο «Κουρτς-τέλος» («Kurzschluss»), όρος που σημαίνει στην γερμανική «βραχυκύκλωμα», ενώ χρησιμοποιήθηκε και από λογαριασμό στο Twitter ο οποίος θεωρείται ότι σχετίζεται με την διαρροή του βίντεο στον Τύπο.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο ο Σεμπάστιαν Κουρτς άντεξε να συγκυβερνά με τους δεξιολαϊκιστές της FP?. Από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τώρα κυβέρνησε με αυτό το κόμμα. Ακόμη και το Σάββατο το βράδυ βρήκε λόγια επαίνου για τον κυβερνητικό εταίρο του. Μόνο το βίντεο που δημοσίευσαν το Spiegel και η SZ οδήγησε τον Κουρτς να τερματίσει αυτή την συμμαχία», συνεχίζει ο αρθρογράφος και τονίζει: «Επιτέλους! Για υπερβολικά πολύ καιρό σιωπούσε, ανεχόταν παρεκτροπές και παρέβλεπε σκάνδαλα. Τώρα λέει «Aρκετά!», σαν να μην ήξερε από πριν με ποιον συνεργάζεται – με ένα κόμμα του οποίου οι πρωταγωνιστές δεν έχουν επιφυλάξεις για τους νεοναζί».

Spiegel:Η Αυστρία θεωρείται διεθνώς μπανανία

Σύμφωνα με τον συντάκτη, το μεγαλύτερο λάθος του αυστριακού Καγκελάριου ήταν ότι άνοιξε τον δρόμο για τους δεξιολαϊκιστές προς τις κυβερνητικές θέσεις και τους κατέστησε έτσι κοινωνικά αποδεκτούς. «Συνέβαλε στο να μετακινηθούν τα όρια του τι μπορεί να ειπωθεί και στο να δηλητηριαστεί η διάθεση στην Αυστρία. Συμμετείχε στην προσπάθεια ώστε κάθε πρόβλημα στο τέλος να οδηγεί στους ξένους και στους πρόσφυγες», προσθέτει και σημειώνει ότι «ο Κουρτς θα έπρεπε να γνωρίζει – πολύ πριν από το βίντεο – με ποιον είχε μπλέξει. Οι δεξιολαϊκιστές, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μεγάλους πατριώτες, κατάφεραν στην χώρα τους την μεγαλύτερη ζημιά: Η Αυστρία θεωρείται διεθνώς μπανανία».

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη η Μόσχα

Το Κρεμλίνο αρνείται πως έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στο πολιτικό σκάνδαλο με το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) της Αυστρίας, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής του κόμματος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να προσφέρει κρατικά συμβόλαια σε μια γυναίκα που του συστήθηκε ως ανιψιά του Ρώσου ολιγάρχη Ίγκορ Μακάροφ.

«Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να αξιολογήσω την εμφάνιση αυτού του βίντεο, επειδή αυτό δεν έχει σχέση ούτε με τη Ρωσική Ομοσπονδία ούτε με τον πρόεδρο ούτε με την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, προσθέτοντας ότι «Δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποια είναι αυτή η γυναίκα, αν είναι Ρωσίδα ή από την Ρωσία». Κατά την άποψη του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου πρόκειται «για μια ιστορία, η οποία δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με εμάς».

Από την πλευρά του ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ίγκορ Μακάροφ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει καμία συγγενική σχέση με κάποια Αλιόνα Μακαρόβα, η οποία, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εμφανίσθηκε στο επίμαχο βίντεο ως ανιψιά του.

« Είναι ευρέως γνωστό το γεγονός ότι υπήρξα το μοναδικό παιδί στην οικογένεια και ως εκ τούτου δεν έχω ανιψιές. Με την γυναίκα που αυτοαποκαλείται Αλιόνα Μακάροβα δεν έχω καμία συγγενική σχέση και δεν την γνωρίζω γενικά», δήλωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος μέσω του εκπροσώπου του στην ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes. O ίδιος προσέθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα ένδικα μέσα για να διαλευκάνει ποιος χρησιμοποιεί παράτυπα το όνομα του».

Ο Ίγκορ Μακάροφ είναι πρόεδρος του διεθνούς ομίλου «Areti». Καταλαμβάνει την 48η θέση στον κατάλογο των 200 πλουσιοτέρων επιχειρηματιών της Ρωσίας και η περιουσία του εκτιμάται ότι φθάνει τα 2,12 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ,ΑΠΕ

www.ert.gr

Keywords
εκλογες, διαδηλωσεις, εκλογες 2012, der spiegel, sueddeutsche zeitung, βαν, συμμετοχή, austria, twitter, υπουργοι, spiegel, sueddeutsche, προσφορες, bild, επηρεάζει, nice, play, austrian, ηλεκτρονική, σημαίνει, εμφάνιση, ρωσία, πηγη, ert, κινηση στους δρομους, ΕΡΤ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Μις φαν ντερ ρόε, βιντεο, ηλεκτρονική, γυναικα, θεμα, ιμπιζα, bild, αρθρο, αυστρια, ανιψια, βιεννη, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γερμανικα, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, ειπε, ειπωθει, εμφάνιση, εξι, επηρεάζει, επρεπε, εσωτερικων, ετοιμο, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ζημια, υποθεση, ιγκορ, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λογια, λογο, ναζι, οικογενεια, ονομα, ορια, ορος, παιδι, πορτες, πρωταγωνιστες, πυλες, σαββατο, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, φημη, austria, austrian, βαν, der spiegel, χωρα, ιδιαιτερα, οργανα, play, ρωσιδα, σημαίνει, spiegel, sueddeutsche zeitung, sueddeutsche, θεσεις
Τυχαία Θέματα