Σφοδρή κακοκαιρία με στουχτερό κρύο σαρώνει όλη τη χώρα

07:36 3/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε κλοιό νέας σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα και θα βρίσκεται και τα επόμενα 24ωρα. Πολικό ψύχος και χιόνια, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, θα επικρατήσουν στο σύνολο της επικράτειας.

Στην Αττική θα χιονίσει στα ορεινά. Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω.

Ανοιχτές θα μείνουν αρκετές θερμαινόμενες αίθουσες, που ανήκουν σε δήμους και φορείς. Θερμαινόμενο χώρο για την προστασία των άστεγων έχει ανοίξει ο δήμος Αθηναίων, στην οδό Σοφοκλέους 66.

Μέτρα πρόληψης συνιστά η ΓΓΠΠ

Η

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας της ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύουΝα έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμαΝα ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμουςΝα ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουνΝα μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένωνΝα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότηταςΝα αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας-Ποιες περιοχές θα επηρεάσει (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα