Σενάρια και υποθέσεις για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν που παραμένει άφαντος

12:28 28/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα ακόμη και με την απουσία του από τα δημόσια πράγματα και έχει κάνει αναλυτές και μυστικές υπηρεσίες να υποθέτουν αλλά και να προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν την μυστήρια εξαφάνιση του. Ενήμερος για την κατάσταση της υγείας του εμφανίστηκε ο Αμερικάνος πρόεδρος που όμως δεν θέλησε να επεκταθεί επ’ αυτού.
Ίσως να έχασε τη σημαντική επέτειο της 15ης Απριλίου λόγω των ανησυχιών για τον κορονοϊό και όχι γιατί είναι άρρωστος, δήλωσε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις

που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.
Η απουσία του Κιμ από τις δημόσιες τελετές για την επέτειο της γέννησης του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ είναι πρωτόγνωρη και ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση έκτοτε. Αυτό έχει δημιουργήσει εικασίες για την κατάσταση της υγείας του.
Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δεν έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστες κινήσεις στη Βόρεια Κορέα και συμβουλεύουν να είναι κανείς επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις αναφορές για πιθανή ασθένεια του Κιμ.
Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά δεδομένου ότι η χώρα έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα, η απουσία του Κιμ από δημόσιες τελετές δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Ενοποίησης Κιμ Γεόν-τσουλ, που επιβλέπει τις επαφές με τη Βόρεια Κορέα.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιστάσεις από τα μέσα Ιανουαρίου κατά τις οποίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση για σχεδόν 20 ημέρες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως είναι ενήμερος για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν, απευθύνοντας του την ευχή να «είναι καλά», χωρίς όμως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.
Με τη σειρά του και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι είναι ενήμερος για τις αναφορές περί της υγείας του Κιμ και ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Η Βόρεια Κορέα έχει ακυρώσει κάποιες μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ έκλεισε τα σύνορα και επέβαλε καραντίνα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού.
Ωστόσο, εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν κρύβεται λόγω των φόβων για την COVID-19, αυτό θα «καθιστούσε διάτρητη τη ρητορική των κρατικών μέσων ενημέρωσης περί τέλειας διαχείρισης αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Τσαντ Ο’ Κάρολο, διευθύνων σύμβουλος του Korea Risk Group, που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα. «Εάν προσπαθεί απλά να αποφύγει τη μόλυνση, θεωρητικά θα ήταν πολύ εύκολο να δημοσιευθούν φωτογραφίες ή βίντεο με έναν Κιμ που φαίνεται υγιής», δήλωσε.
Υψηλόβαθμη πηγή με γνώση των αναφορών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι είναι απολύτως πιθανό ο Κιμ να έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή για να αποφύγει την έκθεσή του στην COVID-19 και το γεγονός ότι το προεδρικό του τρένο εθεάθη στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ουονσόν πράγματι υποδηλώνει ότι ο ίδιος μπορεί να είναι ή να βρέθηκε εκεί πρόσφατα. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να στηρίζουν ένα τέτοιο συμπέρασμα, οι αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν ακόμα την πιθανότητα ο Κιμ να είναι ασθενής, ενδεχομένως και σοβαρά.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν κάνει καμία αναφορά για το πού βρίσκεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν από τότε που προήδρευσε σύσκεψης στις 11 Απριλίου, έχουν σχεδόν καθημερινές αναφορές για το ότι ο ίδιος στέλνει επιστολές και διπλωματικά μηνύματα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα