Ενισχύουν οι αγρότες τα μπλόκα

08:25 4/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ

Με παρατεταγμένα τα τρακτέρ κυρίως σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Πελοπόννησο, χωρίς να κλείνουν δρόμους, διαμαρτύρονται οι αγρότες από χθες Δευτέρα. Μέχρι σήμερα Τρίτη, τα δύο μπλόκα που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις των αγροτών είναι αυτό στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα και αυτό στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό ενώ σταδιακά δημιουργούνται και νέα μικρότερα σε Στερεά Ελλάδα

και Πελοπόννησο. Οι αγρότες της Κρήτης απέκλεισαν και σήμερα Τρίτη, τις εφορίες του νησιού.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας καλούν το Σάββατο, στο μπλόκο της Νίκαιας, τους εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα προκειμένου να συναποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους στο πλαίσιο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και- μεταξύ άλλων - ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν δε, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Είμαστε μαζί με τους αγρότες κι όχι απέναντί τους, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ΑΘ. Τσαυτάρης προαναγγέλοντας βελτιωτικές κινήσεις για το κατώτατο όριο τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων.

Αιτήματα επιβίωσης χαρακτηρίζουν τις διεκδικήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι ολοένα πυκνώνουν στα μπλόκα, κατά μήκος της χώρας, με προοπτική διάρκειας των κινητοποιήσεων «τουλάχιστον για έναν μήνα», όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων, Βαγγέλης Μπούτας.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «με τον συνυπολογισμό των φόρων, του υψηλού κόστους παραγωγής και τη μείωση των ενισχύσεων, οι αγρότες ευτελίζονται», ενώ θεωρεί μύθο την προοπτική ενασχόλησης των νέων με τη γεωργία, που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το διεκδικητικό πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του αγροτικού κινήματος, ο κ. Μπούτας ανέφερε: «Υπάρχει σειρά διατυπωμένων αιτημάτων, όπως είναι το φορολογικό συνολικά. Ακόμη, είμαστε αντίθετοι στην πολιτική μείωσης των ενισχύσεων και των καλλιεργειών, έχουμε αιτήματα για τα χρέη των αγροτών και για να μην κατάσχονται τα κτήματα?».

Σε ερώτηση εάν ξεκίνησαν διαβουλεύσεις και εάν υπάρχει πιθανότητα υπαναχώρησης της κυβέρνησης σε κάποια σημεία, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο» και απέδωσε την «αδιαλλαξία» της κυβέρνησης στην πρόθεσή της «να συγκεντρωθούν η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια, αλλά και για να πληρώσουμε εμείς την κρίση και όχι αυτοί που τη δημιούργησαν».
Keywords
Τυχαία Θέματα