Σε Σύρο και Τήνο ο Αλ. Τσίπρας για τα εγκαίνια της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων

07:20 19/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Σύρο και την Τήνο μεταβαίνει το πρωί της Δευτέρας 19 Μαρτίου 2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη Σύρο, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων, στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ. Θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Σύρου,

Γιώργο Μαραγκό, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεώριο της Σύρου.

Θα παραβρεθούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καθώς και οι διοικήσεις της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τήνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο, Ιωάννη Σιώτο. Κατόπιν θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε κατοίκους και φορείς της πόλης και θα ξεναγηθεί στην έκθεση του Ιωάννη Χαλεπά.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Πάνω από το 82% της ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2017 παρήχθη από μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών από το υψηλό κόστος παραγωγής και του περιβάλλοντος από τους ρύπους.

Η εικόνα για τις Κυκλάδες θα αρχίσει να αλλάζει από εφέτος καθώς σήμερα θα εγκαινιαστεί επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Η διασύνδεση υλοποιήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, λειτουργεί δοκιμαστικά από τις αρχές του χρόνου και θα οδηγήσει από εφέτος σε περιορισμό του κόστους και της ρύπανσης, αλλά και σε αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών οι οποίες πέρυσι κάλυψαν το υπόλοιπο 18% των ενεργειακών αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο

Η πρώτη φάση που εγκαινιάζεται περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, έργο κόστους 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Άνδρο και Τήνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 ενώ το 2020 προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο, έργο που με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια.

Το 2020 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου – Χανίων και θα ακολουθήσει η δεύτερη (Ηράκλειο – Αττική), που εξετάζεται σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο (EuroAsia Interconnector), ενώ στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται οι διασυνδέσεις νησιών του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, Δωδεκανήσων κλπ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Σε Σύρο και Τήνο ο Αλ. Τσίπρας για τα εγκαίνια της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα