Σε φάση «σθεναρής ανάκαμψης» η ελληνική οικονομία, λέει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

21:13 12/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2021, ανάπτυξη 1,8% για το 2017 και υποχώρηση της ανεργίας κοντά στο 16% το 2021 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην αξιολόγησή του για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου

Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, «υπό σωρευτικές προϋποθέσεις, οι θετικές προσδοκίες που είναι ήδη έκδηλες στα μηνύματα των αγορών, σε συνδυασμό με την ομαλή από πλευράς γεωπολιτικών παραμέτρων, εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, δύνανται να ωθήσουν την ελληνική οικονομία στο πέρασμα από τη φάση στασιμότητας σε μια φάση σθεναρής ανάκαμψης».

Σε γενικές γραμμές, αναφέρεται στην αξιολόγηση, οι προβλέψεις/εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με τις επιμέρους δράσεις όπως περιγράφονται, αποτελούν ένα πλαίσιο που συνδυάζει τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα με την απαρχή μιας περιόδου οικονομικής μεγέθυνσης και σταδιακής μείωσης του ποσοστού ανεργίας.

Στα συμπεράσματα της αξιολόγησης του ΜΠΔΣ αναφέρεται ότι «οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο για τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην πενταετία 2017-2021 προϋποθέτουν σταθεροποίηση των προσδοκιών, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, επιστροφή σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και φυσικά άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».

«Πολλές από αυτές τις προϋποθέσεις παραμένουν σήμερα ως «ζητούμενα» – και με αυτήν την έννοια, οι εκτιμήσεις για διατηρήσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης της τάξης του 2,4% ετησίως κρίνονται αισιόδοξες. Στον βαθμό που δεν επιτευχθούν οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης, οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως δεν θα είναι επιτεύξιμοι και θα καταστήσουν αναγκαία τη λήψη «διορθωτικών μέτρων»», καταλήγει η αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα