Σε «ειρηνικές» διαδηλώσεις έξω από στρατιωτικές βάσεις καλεί ο Γκουαϊδό

09:37 3/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Να συμμετάσχουν αύριο Σάββατο σε «ειρηνικές» διαδηλώσεις μπροστά σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη Βενεζουέλα ζήτησε απο τους υποστηρικτές του ο Χουάν Γκουαϊδό για να απαιτήσουν από τον στρατό να αποσύρει τη στήριξή του στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Με τη σειρά του ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ανήγγειλε χθές οτι περνά στην αντεπίθεση εναντίον των «πραξικοπηματιών», δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα ξεσηκωμού.

Ο

στρατός θεωρείται κλειδί των εξελίξεων στη Βενεζουέλα. Μέχρι σήμερα, παραμένει πιστός στον Μαδούρο. Οι αποσκιρτήσεις είναι συγκριτικά λίγες.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε χθες βράδυ ότι «βρισκόμαστε εν μέσω της μάχης» προκειμένου «να αφοπλιστούν όλοι οι προδότες, όλοι οι πραξικοπηματίες», απευθυνόμενος σε περίπου 4.500 στρατιώτες στο προαύλιο του μεγαλύτερου στρατοπέδου της χώρας, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο και αρκετούς ακόμη κορυφαίους αξιωματικούς.

Στα επεισόδια της Τρίτης και της Τετάρτης ανάμεσα σε πολίτες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό και δυνάμεις επιβολής της τάξης σκοτώθηκαν τέσσερις από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τις οικογένειες των θυμάτων. Εξάλλου κατά τη Διεθνή Αμνηστία στις ταραχές τραυματίστηκαν 200 άνθρωποι και 205 συνελήφθησαν.

Ο Μαδούρο, βλέπει ως αληθινό εγκέφαλο της «απόπειρας πραξικοπήματος» τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος ο Τραμπ είπε χθες ότι «πρέπει να τερματιστεί η καταστολή» στη Βενεζουέλα, όπου «ο κόσμος πεινάει», μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκρίνει τη στρατιωτική επιλογή.

Ο Πομπέο εξάλλου απαίτησε η Ρωσία να πάψει να «αποσταθεροποιεί» τη χώρα συνεχίζοντας να προσφέρει υποστήριξη στον πρόεδρο Μαδούρο.

Σχετική είδηση: Βενεζουέλα: Τουλάχιστον μία γυναίκα νεκρή στις διαδηλώσεις-Βαθαίνει η πολιτική κρίση (video)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα