Ενενήντα δυο μετασεισμοί στην Κεφαλονιά

11:16 27/1/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Ενενήντα δύο μετασεισμοί, μεγέθους από 3 μέχρι 5,1 Ρίχτερ, είχαν σημειωθεί μέχρι τις 17.00 σήμερα το απόγευμα στην Κεφαλονιά, ενώ οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στην πόλη του Ληξουρίου, καθώς, μέχρι τις 15.00 το απόγευμα, από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί σε 70 σπίτια, τα 40 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα,
ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια του νησιού που ελέχθησαν, τα 4 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και άλλα 4 έχουν σχετικό πρόβλημα. Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε ότι γενικώς τα κτίρια που είχαν φέροντα οργανισμό από μπετόν δεν έχουν πρόβλημα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εφόσον κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις στεγαστικής αρωγής.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας ερμηνεύει την έντονη σεισμική ακολουθία ως καλό σημάδι. «Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο, ο οποίος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αρωγής των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε προσωρινά ο οικισμός Αθέρας, που βρίσκεται 14 χιλ. από το Ληξούρι, εξαιτίας της πτώσης βράχων. Προβλήματα στα κτίρια των δικαστηρίων, του Γηροκομείου, της παλιάς Νομαρχίας και 2-3 σχολείων στο Ληξούρι, διαπίστωσαν οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί.

Από το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια της Κεφαλονιάς, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.
Στο περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, ανατίθεται ο συντονισμός των ενεργειών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στο μεταξύ για τον κόσμο που δεν μπορεί να μείνει στα σπίτια του και δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών, στο νησί βρίσκεται από νωρίς το πρωί το πλοίο Superfast 1, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να στεγάσει 700 άτομα και αναμένεται εντός της ημέρας και το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο διαθέτει 1.300 κλίνες.
Στο κτήριο του ΤΕΙ Κεφαλονιάς έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού , όπου και θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν για έκτακτη ανάγκη στο τηλέφωνο 2671027311 αλλά και στο 100.

Keywords
Τυχαία Θέματα