Σαμοθράκη: «Χωρίς προηγούμενο οι καταστροφές»-ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών

12:20 27/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, που δηλώνουν ότι η καταστροφή που προκάλεσε το πέρασμα της ισχυρότατης καταιγίδας το βράδυ της Δευτέρας, «δεν έχει προηγούμενο».

Υποδομές και δίκτυα έχουν καταστραφεί ή υποστεί τεράστιες ζημιές, κατοικίες και τουριστικά καταλύματα επίσης. Το νησί θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, η καταγραφή ζημιών έχει ξεκινήσει, το έργο αποκατάστασης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εχθές, ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης,

ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβη στο νησί, ανακοίνωσε την άμεση υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων στη Σαμοθράκη, ενώ ήδη εξετάζονται τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων. Στο νησί βρίσκεται τεχνικό κλιμάκιο για την επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας, το οποίο «μπαζώθηκε» από τόνους φερτών υλικών, αυτοψίες γίνονται στο δημαρχείο, μέσα από το οποίο πέρασε ορμητικός χείμαρρος που παρέσυρε μέχρι και μέρος της τοιχοποιίας, ενώ τεράστια προσπάθεια καταβάλλεται για την αποκατάσταση του βασικού οδικού δικτύου, που έχει κοπεί λόγω υποχώρησης δρόμων και γεφυρών. Κλειστά για δεύτερη ημέρα τα σχολεία, σοβαρά τα προβλήματα και στην υδροδότηση πολλών περιοχών. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ καταγράφει τις ζημιές στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, με τις μεγαλύτερες απώλειες να διαπιστώνονται σε αιγοπρόβατα και μελίσσια. Σε ετοιμότητα και το κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, που αναμένει την αποκατάσταση του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών και το Μουσείο, προκειμένου να καταγράψουν ζημιές που πιθανόν έχουν προκληθεί. Στο έργο αποκατάστασης των καταστροφών συμμετέχουν, εκτός από προσωπικό και μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας, πολυάριθμη δύναμη της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και του στρατού.

Εν τω μεταξύ, με έκτακτη ανακοίνωσή του ο δήμος Σαμοθράκης ενημερώνει τους κατοίκους του νησιού ότι μπορούν να καλούν καθημερινά στον τηλεφωνικό αριθμό 25510-98097, από τις 7.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ, για να δηλώνουν προβλήματα που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν και ζημιές στις κατοικίες ή τις επιχειρήσεις τους, ώστε συνεργεία μηχανικών να διενεργήσουν αυτοψίες. Έκκληση απευθύνει και στους οδηγούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, καθώς οι ζημιές στο οδικό δίκτυο είναι πολύ μεγάλες.

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα