Σάμος: Ζητούν μείωση των τιμών των καυσίμων

15:05 20/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τις πολύ ακριβές τιμές που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στα καύσιμα των νησιών του νομού κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Σάμου, αναφέροντας ότι η κατάσταση αυτή σημαίνει τις περισσότερες φορές αδυναμία στη θέρμανση η στην μετακίνηση τους.

Το Εργατικό Κέντρο αναφέρει:

«Την «κανονικότητα», την «έξοδο από τα μνημόνια» και την «δίκαιη ανάπτυξη» που επικαλείται η κυβέρνηση, έρχονται να μας υπενθυμίσουν, μεταξύ των άλλων αντιλαϊκών μέτρων, οι απαγορευτικές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης

και στα καύσιμα κίνησης.

Συγκεκριμένα, η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στα νησιά μας κυμαίνεται από το 1,25€ έως 1,50€ το λίτρο, με πρόβλεψη τους χειμερινούς μήνες να ανέβει ακόμα πιο ψηλά και κατά πολύ περισσότερο με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ από τον επόμενο χρόνο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει σοβαρή αδυναμία θέρμανσης των κατοίκων των νησιών μας, αφού το λεηλατημένο εισόδημά τους δέχεται ακόμα ένα πλήγμα. Σοβαρό πρόβλημα θέρμανσης θα προκύψει επίσης στα σχολικά κτήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και στις άλλες δημόσιες δομές.

Η βενζίνη, ιδιαίτερα, στους Φούρνους και την Ικαρία αγγίζει τα 2,00€ το λίτρο ενώ το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται στα νησιά αυτά στο 1.75€ δυσκολεύοντας έτσι τις μετακινήσεις των κατοίκων των νησιών».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί και διεκδικεί:

Κατάργηση του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα.

Ουσιαστική κρατική ενίσχυση με οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν για αγορά πετρελαίου.

Έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για εφοδιασμό πετρελαίου σε όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υποδομές

Όχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Επαναφορά του σε όλα τα νησιά.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών που επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα

Τέλος καλούν τους εργάτες των νησιών, τη νεολαία, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, του συνταξιούχους να συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχία της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου και να παρευρεθούν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 η ώρα το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Σάμου.

ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα