Σάμος: Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για την άρνηση των αναισθησιολόγων της Σάμου στις εθελούσιες διακοπές κύησης

13:16 19/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερο φως στην υπόθεση που αφορά στην άρνηση συμμετοχής του συνόλου των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου στις εθελούσιες διακοπές κύησης έρχεται να ρίξει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου που εστιάζει σε προβλήματα συνεργασίας του «αναισθησιολογικού και γυναικολογικού τμήματος του Γ.Ν. ΣΆΜΟΥ».

Επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει τα προβλήματα τα οποία προκάλεσαν την συγκεκριμένη απόφαση «προϋπήρχαν και είχαν καταγγελθεί από την διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος από

τον Ιούνιο του 2016 και γνώριζαν χωρίς να επιλύουν ως όφειλαν τόσο η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου».

Το σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο και προφανώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε και από τις δύο πλευρές εξάγεται το συμπέρασμα «ότι οι αναισθησιολόγοι και μετά από την άρνηση τους έχουν πάρει μέρος σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τους τα μέλη του Ι.Σ.Σ καταφέρονται κατά των δηλώσεων του Γ.Γ του Π.Ι.Σ κ. Βαρνάβα «γιατί θεωρούν τη στάση του ανάρμοστη, αντιδεοντολογική και αντιθεσμική, διότι επικαλείται την ιδιότητα του και χωρίς να έρθει σε επαφή με τον Ι.Σ.Σάμου ως όφειλε, αναπαράγει ειδήσεις των ΜΜΕ εξυπηρετώντας εξωθεσμικές σκοπιμότητες».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Αιγαίου τα προβλήματα αυτά έχουν ξεκινήσει από το 2016 και μάλιστα λόγω «προβλημάτων συνεργασίας μεταξύ αναισθησιολογικού και μαιευτικού τμήματος του Νοσοκομείου» όπως επιβεβαιώνεται από τον ιατρικό σύλλογο Σάμου. Λόγω αυτών των προβλημάτων υπήρξαν και προφορικές παρεμβάσεις για τις οποίες φαίνεται να ζητήθηκαν προφορικά από τους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου Σάμου εξηγήσεις, γεγονός που από ότι φαίνεται προκάλεσε την συγκεκριμένη επιστολή τους.

Γιατροί που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι οι σχέσεις μεταξύ αναισθησιολόγων και μαιευτήρων δεν είναι και οι καλύτερες κάτι που οδήγησε τους αναισθησιολόγους να πάρουν αυτή την απόφαση που καταδίκαζε αρκετές γυναίκες να μην έχουν το δικαίωμα να τους παρέχει το Νοσοκομείο ως οφείλει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα και ζητούν άμεσα απαντήσεις από όλους τους υπευθύνους αλλά χρειάζεται και έρευνα σε βάθος γιατί πάνω από όλα και εκτός από τα συνειδησιακά και ηθικά θέματα που ο καθένας γιατρός μπορεί να εγείρει υπάρχει ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και στη ζωή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα