Ροδόπη – Α. Δελτσίδης: Από τις «παγίδες» του διαδικτύου κινδυνεύουμε όλοι

13:27 9/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δυστυχώς από τις «παγίδες» του Διαδικτύου κινδυνεύουμε όλοι. Ανάλογα με το τι είδους απάτη θέλει να διαπράξει κάποιος στοχεύει και στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα» δήλωσε ο Απόστολος Δελτσίδης , Αστυνόμος Α μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Αναφερόμενος στον σεξουαλικό εκβιασμό σημείωσε ότι πρόκειται για τον εκβιασμό που γίνεται σε μικρές ηλικίες. Ξεκινά με την ζήτηση αρχικά φωτογραφικού υλικού και εν συνεχεία ακολουθεί

εκβιασμός, για παράδειγμα για τη μη δημοσιοποίησή του υλικού ζητούν ανταλλάγματα ή χρήματα. Όπως τόνισε υπάρχουν απάτες που σχετίζονται με μεγαλύτερες ηλικίες , απάτες που γίνονται με τις ηλεκτρονικές αγορές, τα e-shop: «Κάνουμε αγορές, κλείνουν το κατάστημα, δεν έρχεται ποτέ το εμπόρευμα σε μας.Δεν απαντούν ποτέ στα μηνύματά τους» εξήγησε ο κος Δελτσίδης.

Ο κος Απόστολος Δελτσίδης, δεξιά της φωτογραφίας σε παλαιότερη ενημέρωση μαθητών καλεσμένος στη ΣΔΕ Κομοτηνής. Στη φωτογραφία με τον κ. Ηλία Βλάχο, διευθυντή στο ΣΔΕ

Σύμφωνα με τον Αστυνόμο Α δυστυχώς σημειώνονται περιστατικά τέτοια και στην αν.Μ.Θ. «Κάνουν καθημερινά απάτες, είναι επαγγελματίες, είναι σαν να παίζεις ποδόσφαιρο με έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή, δεν υπάρχει περίπτωση να τον κερδίσεις.» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έσπευσε να σημειώσει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Όπως είπε κατά την καθημερινή χρήση του διαδικτύου δίνουμε πολλά στοιχεία δικά μας: Ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, εκπαίδευση, οικογενειακή εγκατάσταση και οικονομική κατάσταση κ.α. «Μπορούν με τα στοιχεία που τους δίνουμε» σύμφωνα με τον κο Δελτσίδη « να προσποιηθούν ότι είμαστε εμείς σε μια άλλη συναλλαγή».

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δημιουργούν μια πραγματικότητα η οποία  επίσης κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους. Πολλές φορές προβάλλονται λανθασμένα πρότυπα του ανθρώπου ή fake news. «Υπάρχουν φαινομενικά αθώες εφαρμογές, όπως αυτή Tik Tok, «αθώα» εφαρμογή αλλά δεν γνωρίζουμε πόσα στοιχεία δίνει το παιδί συμμετέχοντας. Δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι όταν συζητάμε στο διαδίκτυο δεν ξέρουμε ποιόν έχουμε απέναντι μας, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, προσθέτοντας «Ό,τι γράψουμε στο διαδίκτυο μένει εκεί. Δεν διαγράφεται, δεν το βλέπουμε εμείς. Υπό κάποιες συνθήκες μπορεί να βγει στην επιφάνεια και να βρεθούμε σε δικαστικούς μπελάδες» ανέφερε.
Τέλος, δεν παρέλειψε να συμβουλέψει τους γονείς να μιλάνε με τα παιδιά τους. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να χάνουμε την επικοινωνία με τα παιδιά μας. Καλό είναι να συζητάμε μαζί τους. Να ξέρουμε αν χρησιμοποιούν ασφαλείς κωδικούς» για να καταλήξει με την επισήμανση: « Η επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι η καλύτερη λύση και σε αυτό το θέμα».
Φώτο: Ο κος Α.Δελτσίδης σε παλαιότερη ενημέρωση ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα