Ρέθυμνο: Ξεκινούν οι επίσημες εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης

21:27 16/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησαν επισήμως οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης με την επίσημη έπαρση της σημαίας από άγημα του στρατού στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο. Πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με τις περιφερειακές ενότητες και τους κατά τόπους δήμους να αποδίδουν τις δέουσες τιμές στους πεσόντες και αγωνιστές της Μάχης που έχει υποστηριχθεί ότι έπαιξε σημαντικό

ρόλο στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 77ης Επετείου από την Μάχη της Κρήτης ο Δήμος Ηρακλείου πραγματοποιεί κύκλο εκδηλώσεων, από την Κυριακή 20 έως την Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών καθώς και τη στήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 (στις 19:30 – Αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης») την έκθεση ιστορικού υλικού και στατικού μοντελισμού της περιόδου 1941-1945, να παρακολουθήσουν ομιλίες καθώς επίσης και μουσικό αφιέρωμα για την επέτειο.

Το Σάββατο 26 Μαΐου 2017, στις 10:00 στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και περιήγηση στο κέντρο της πόλης σε σημεία που διεξήχθησαν μάχες ενώ τη Δευτέρα 28 Μαΐου στις 20:00 στη Στοά Μακάσι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Κοχλίας».

Όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την έκθεση ιστορικού υλικού και στατικού μοντελισμού της περιόδου 1941-1945, στο φουαγέ της αίθουσας «Μανόλης Καρέλλης» και να συμμετάσχουν στην ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στο κέντρο της πόλης, μπορούν να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο Τμήμα Πολιτισμού-Αθλητισμού-Ν. Γενιάς-Εθελοντισμού-ΚΕΣΑΝ, στα τηλέφωνα 2813409232, -9173, 9264, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Στο μεταξύ αύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί τελετή παράδοσης χώματος από την περιοχή Σταυρωμένου – Λόφος «Α», στην πρέσβη της Αυστραλίας, Κέιτ Λόγκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου στο Μνημείο Ελλήνων και Αυστραλών Πολεμιστών, στο Σταυρωμένο.

Πρόκειται για τη συλλογή χώματος από 100 περιοχές της χώρας, στις οποίες πολέμησαν μέλη των Αυστραλέζικων και Νεοζηλανδικών Σωμάτων Στρατού (ΑΝΖΑC) κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και, εν προκειμένω, στη Μάχη της Κρήτης και ικανοποιεί παράλληλα αίτημα της αυστραλιανής κυβέρνησης, η οποία θα το τοποθετήσει σε ειδικό μνημείο που ανεγέρθη με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων συμμετοχής του στρατού της χώρας σε υπερπόντιες αποστολές.

Επίσης στο πλαίσιο της επετείου της Μάχης της Κρήτης διοργανώνεται αγώνας δρόμου «Θυσίας» 3,5 χλμ. στο Ρέθυμνο την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στις 10:30 το πρωί με εκκίνηση από Ηρώο πεσόντων ΜΙΣΙΡΙΑ και τερματισμό στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου. Στον αγώνα μπορούν να συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες που γεννήθηκαν το 2003 και πριν. – ΑΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα