Ραχόι: Διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και τοπικές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου (video)

00:52 28/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, έπειτα από την απόφαση της Καταλονίας να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία. Ανακοινώνοντας τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η κήρυξη της ανεξαρτησίας, ότι αποπέμπει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουϊτζδεμόν και την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί

της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης, ενώ έπαψε των καθηκόντων του τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας.

Κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

«Αποφάσισα να προκηρύξω πρόωρες, ελεύθερες εκλογές. Δεν θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ποτέ, αλλά δεν πρέπει να διαρκέσει αυτή η περίοδος. Δεν έχει να κάνει με την αυτοδιοίκηση της Καταλονίας, αλλά με την ομαλότητα», συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο κ. Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» είπε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos.

Εναντίον της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας τάσσονται ένα -ένα τα ευρωπαϊκά κράτη.

«Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει», έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα».

«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) έχει την πλήρη στήριξή μου» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Γερμανία και Ιταλία επίσης δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την Καταλονία.

Η βρετανική κυβέρνηση επίσης γνωστοποίησε ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία διατυπώνοντας τη βούλησή της για τη «διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας.

«Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα της Ισπανίας» όπως επισημαίνεται σε δελτίο τύπου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η κρίση στην Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δια στόματος εκπροσώπου του είπε πως ενθαρρύνει «όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος»

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα