Ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου των Κοινοτήτων από το Δήμο Δυτικής Λέσβου

21:04 4/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρόταση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Leader», προκειμένου να προχωρήσει στην τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και στην εισαγωγή σε βάση δεδομένων, όλου του ιστορικού αρχείου των κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου, κατέθεσε η δημοτική αρχή.

Η δράση γίνεται και στο πλαίσιο της συνέργειας του Δήμου Δυτικής Λέσβου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εκπληρώνοντας μία από τις στοχεύσεις που απορρέουν από το μεταξύ τους μνημόνιο

συνεργασίας που υπεγράφη από το δήμαρχο, Ταξιάρχη Βέρρο, και την πρυτάνισσα, Χρυσή Βιτσιλάκη, τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η όλη δράση σχεδιάστηκε με τη συνεργασία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, όπως αναφέρει, “στοχεύει να αναδείξει έγγραφα, βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και λαογραφικό υλικό μοναδικής και ανεκτίμητης αξίας, τα οποία λόγω της σπουδαιότητας και της φθοράς τους, παρέμεναν κλειδωμένα σε ντουλάπια. Με την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωσή τους, κατ’ ελάχιστο 6.500 ιστορικών τεκμηρίων και βιβλίων της περιόδου από τα τέλη του 17ου αιώνα ως τα μέσα του 20ου που υπάρχουν σήμερα διάσπαρτα σε 36 κοινότητες, θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες. Και φυσικά σαν αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, με τη συνδρομή και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των τμημάτων Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας θα γίνει εφικτό να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Να μελετηθεί και να αναδειχθεί μία ιστορία 300 περίπου ετών και να παρουσιαστούν οι κοινωνικοί, οικονομικοί, εθνολογικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί”.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, σε δηλώσεις του τόνισε: «Πρόκειται για μία δράση ανεκτίμητης πραγματικά αξίας, που θα φέρει στο φως την ιστορία της Δυτικής Λέσβου, μέσα από μία περίοδο που παρουσιάζει εξαιρετικό ερευνητικό ενδιαφέρον και λίγο έως πολύ συντηρείται ως τώρα μέσα από προφορικές διαδόσεις, μύθους και θρύλους. Γνωρίζω ότι υπάρχουν έγγραφα κοινοτήτων του νησιού που χρονολογούνται από το 1650. Έγγραφα που κινδυνεύουν εδώ και δεκαετίες, αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, να καταστραφούν ολοσχερώς και να σβήσουν ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας μας, της παράδοσής μας  και ίδιας της καταγωγής μας».

The post Ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου των Κοινοτήτων από το Δήμο Δυτικής Λέσβου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα