Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα-Τι λέει η πρόγνωση

08:30 14/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Προβλήματα στην Kεντρική και Bόρεια Ελλάδα, με πλημμύρες και χιόνια, προκαλεί το χαμηλό βαρομετρικό «Θησέας», και σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλα τα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ακόμη και στην Αττική.

Σαρώνει ο «Θησέας»-Χιόνι, πλημμύρες και κατολισθήσεις (video)

Μέχρι και ένα μέτρο έχει φτάσει το χιόνι σε σημεία του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων, και στο μισό μέτρο στο νομό Καρδίτσας.

Τρίκαλα: Αποκλείστηκε συνεργείο της ΔΕΔΗΕ στα ορεινά του Ασπροποτάμου

Προβλήματα

έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Μαγνησία, τόσο εξαιτίας της αδιάκοπης βροχόπτωσης, όσο και από το χιόνι που πέφτει συνεχώς στο Κεντρικό Πήλιο και την Όθρυ.

Στο Πήλιο έχει κλείσει ο δρόμος προς την Δράκεια λόγω κατολίσθησης, ενώ με προβλήματα κινούνται τα αυτοκίνητα στον δρόμο προς τα Χάνια.

Τα σημεία που είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας – Σελίου από το 14ο χιλιόμετρο (Κουμαριά) έως το 26ο χιλιόμετρο (Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου), στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς στην Επαρχιακή Οδό Καστανερής – Μ. Λιβαδίων και στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην Επαρχιακή Οδό Άρνισσας / Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, από το 10ο χιλιόμετρο έως το Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΟΡΑΣ. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το 7ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Κερασιάς – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες στην Επαρχιακή Οδό Κατερίνης – Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου από το 29ο έως το 37ο χιλιόμετρο ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής αλυσίδες χρειάζονται όσα οχήματα κινούνται στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από τον Ταξιάρχη (70ο χιλιόμετρο) μέχρι Αρναία (90ο χιλιόμετρο).

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, στα Γρεβενά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 35ο έως 54ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Σαμαρίνας και από το 40ο έως 45ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών- προς το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας.

Στην Καστοριά αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από το 22ο έως το 28ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) ενώ, όπως έγινε γνωστό, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στο 96,5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Ιωαννίνων (Επταχώρι) λόγω κατολίσθησης βράχων.

Στη Φλώρινα, τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 15ο έως το 25ο χλμ της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας) και από το 18ο έως το 30ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στη Σύμη.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που είχε εκδώσει από την Τετάρτη, παρά τη σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά καθώς και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας μέχρι και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση από τις πρώτες ώρες της ημέρας και από τα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και λίγες καταιγίδες στο Ιόνιο. Στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά στη Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι στη Βόρεια Θεσσαλία θα χιονίσει και σε πεδινά τμήματα (εκτιμώμενα υψόμετρα έως 150 μέτρα). Πάντως μετά το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα ανέλθουν σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν σημαντικά.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΜΥ, meteo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα