Προς εξαίρεση οι επαγγελματίες από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

10:40 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Λίγες τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για την επίτευξη συμφωνίας στον εξωδικαστικό συμβιβασμό διευθέτησης των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μετά την χθεσινοβραδινή συνάντηση κυβέρνησης και Θεσμών σύμφωνα με πηγή που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση. Ομως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν αναμένεται να μπουν στο μηχανισμό όπως και τα νομικά πρόσωπα με κύκλο εργασιών κάτω από 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο μηχανισμό θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που φέρουν την εμπορική ιδιότητα με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ και χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία,

τράπεζες και άλλους υποβάλλοντας αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό τον λόγο.

Αν τουλάχιστον το 60% των πιστωτών αποδεχθεί το αίτημα, η υπόθεση θα ανατίθεται σε κάποιον από τους 2.5000 διαπιστευμένους δικαστικούς επιμελητές που θα συνεχίζουν την διαδικασία.

Αν οι πιστωτές δεν συμφωνήσουν για ένταξη της επιχείρησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η τελευταία θα οδεύει προς εκκαθάριση.

Ολα δείχνουν ότι οι θεσμοί θα συμφωνήσουν με την ελληνική θέση να μην «κουρεύονται» ο ΦΠΑ και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών εφόσον δεν έχουν εισπραχθεί αλλά να «κουρεύονται» τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

Στο νόμο θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για προστασία των τραπεζικών και άλλων υπαλλήλων που θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις εφόσον τηρούν τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι προαιρετική. Ολα δείχνουν ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύσει για 18 μήνες από την ψήφισή της και θα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα