Προς αναζήτηση λύσεων για την ανάπτυξη του 5G

17:29 2/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συμφωνία για ένα κοινό παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης για τα 5G επετεύχθη, όπως δήλωσε ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Επικοινωνίας (ΕΕΚΤ), στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Δημητρούλη από το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας (Mobile World Congress 2017) της Βαρκελώνης όπου βρίσκεται.

«Το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας βρίσκεται στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, μία απαραίτητη μετάβαση,

η οποία θα μετασχηματίσει όλους τους κλάδους της οικονομίας, προάγοντας την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα στις υπηρεσίες και την απασχόληση», τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.

«Δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας που να μην επηρεάζεται… Φανταστείτε τις βασικές υποδομές, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ύδρευση, να ψηφιοποιούνται. Από το 2020 και μετά όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα θα περιέχουν τόσο λογισμικό όσο ένα αεροπλάνο… Γίνεται μια μεταμόρφωση που θα είναι καθολική στο σύνολο του τρόπου ζωής στις πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελλάδα: Συντονισμένες προσπάθειες για την ψηφιακή ανάπτυξη

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, σχετικά με το ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για την ανάπτυξη των επενδύσεων, ο Γ. Στεφανόπουλος σημείωσε πως οι πάροχοι ήδη επενδύουν σε συνδυαστικά προγράμματα και σταδιακά επεκτείνονται και στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών για το σπίτι, την επιχείρηση και τη δημόσια διοίκηση παρά τα υφιστάμενα εμπόδια. Η Ελλάδα είναι η πιο φιλόξενη χώρα και από πλευράς χρειάζεται, όμως, να αλλάξουν ορισμένα τα πράγματα, σημείωσε αναφερόμενος στα υφιστάμενα εμπόδια. Ο κλάδος υπερφορολογείται με υψηλούς έμμεσους φόρους που σε βάθος χρόνου θα πρέπει να απαλειφθούν εξήγησε, καθώς η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την κατάργηση της περιαγωγής αναμένεται να δημιουργήσει μια παραοικονομία στη χώρα που θα συνιστά απειλή για τους επενδυτές και πλήγμα για τα δημόσια έσοδα. Οι υψηλοί έμμεσοι φόροι- 20% υψηλότεροι συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ – επιβαρύνουν, επιπλέον, σημαντικά τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρεμποδίζοντας την υιοθέτηση των ψηφιακών υπηρεσιών και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία εθνικής στρατηγικής ψηφιακής ανάπτυξης αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία, έχουν συντελέσει ώστε η Ελλάδα να είναι τελευταία σε κάθε μορφή ψηφιακής υπηρεσίας στην Ευρώπη και για το λόγο αυτό, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ κάλεσε πολιτεία και επιχειρηματικό κόσμο να θέσουν ψηλά τον πήχη και να επιχειρήσουν το μεγάλο άλμα στη νέα ψηφιακή εποχή σε συνεργατικό κλίμα και με συντονισμένες προσπάθειες.

Ζητούμενο η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το νομοθετικό πλαίσιο, ο Γ. Στεφανόπουλος σχολίασε πως υπάρχουν μεν θέματα προς επίλυση, τα οποία, όμως, δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο. Επεσήμανε, εντούτοις, τη σημασία της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης που σταδιακά θα έχει ως αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός να δαπανά λιγότερους πόρους για τη χρηματοδότησή της, αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητά της. Παράλληλα, είναι σημαντικό η πολιτεία να επιδοτήσει τη ζήτηση σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς, όπως εξήγησε, οδηγούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, δημιουργώντας περισσότερη αξία στη χώρα και περισσότερο εισόδημα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα