Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Αιγαίο – Αυστηρή απάντηση της Αθήνας

17:48 16/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει η κυβέρνηση με αφορμή νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που φέρεται ότι θέτει σε αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, ούτε των ελληνικών συνόρων», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Realfm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας «ακραίες» τις απόψεις του Τούρκου υπουργού ότι, δήθεν, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα,

ούτε διεθνείς συνθήκες σε ισχύ.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο ανέφερε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα» επεσήμανε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Συνεχίζοντας μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε πως υπάρχουν προβλήματα στην ερμηνεία άρθρων στις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, σχετικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών του Αγαίου.

«Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξαγγείλει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε de facto καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα από νομική άποψη», κατέληξε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Η απάντηση της Ελλάδας

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καμία αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, με αφορμή ισχυρισμό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

ο Δ. Τζανακόπουλος είπε επίσης πως πρόκειται για «ακραία άποψη» που δεν βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες: «Και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν και νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα».

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι θέσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνουν την εμμονή της Άγκυρας στην απαράδεκτη πολιτική αναθεώρησης του καθεστώτος στο Αιγαίο. Οι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου είναι νομικά έωλοι και πολιτικά απολύτως αντιπαραγωγικοί. Βλάπτουν τις σχέσεις της Τουρκίας και με την Ελλάδα και με την Ευρώπη. Η δε επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από την τουρκική πλευρά είναι και θα παραμένει αναξιόπιστη όσο η Άγκυρα θα εμμένει στο «casus belli» κατά της Ελλάδας και για όσο θα αρνείται να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

«Πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου. Η απραξία της κυβέρνησης μπορεί να μας φέρει ενώπιον δευτέρων Ιμίων. Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ή ενός υπουργού», εκτιμά η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα