Προειδοποίηση ΒΒC για τον ιστότοπο Omegle: Ακατάλληλος για ανηλίκους

12:36 19/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

«Αρπακτικά» που αναζητούν πρωτογενές» υλικό παιδικής πορνογραφίας, παγιδεύουν παιδιά 8 ή 9 ετών,  στον  ιστότοπο ζωντανής συνομιλίας μέσω βίντεο, Omegle.  Τα παιδιά προσκαλούνται χωρίς εγγραφή  να «μιλήσουν στους ξένους», όπως είναι το σύνθημα  του ιστότοπου. 

Μητέρα με την οποία μίλησε το BBC αποκάλυψε ότι η οκτάχρονη κόρη της σχεδόν εξαναγκάστηκε σε σεξουαλική δραστηριότητα με έναν μεγαλύτερο άνδρα στον ιστότοπο.

«Η κόρη μου είχε δει μερικά βίντεο να γίνονται viral στο TikTok σχετικά με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Omegle, οπότε εξερεύνησε αυτόν τον ιστότοπο αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί σύνδεσης ή ηλικίας ή οτιδήποτε άλλο. Αυτοί οι άνθρωποι της έλεγαν ότι ήταν όμορφη, καυτή, σέξι. Τους είπε ότι ήταν μόλις οκτώ ετών. Παρακολούθησε έναν άντρα να αυνανίζεται και ένας άλλος  ήθελε να παίξει θάρρος ή αλήθεια μαζί της. Της ζητούσε να κουνήσει τα οπίσθιά της, να βγάλει την μπλούζα και το παντελόνι της, κάτι που ευτυχώς δεν έκανε» είπε μητέρα στο BBC.

Κατά τη διάρκεια περίπου 10 ωρών που παρακολούθησε η ομάδα του BBC το Omegle, είχε συνομιλία με δεκάδες άτομα κάτω των 18 ετών και μερικά από αυτά φάνηκαν να είναι τόσο μικρά όσο επτά ή οκτώ ετών.

Με λέξη-κλειδί που σχετίζεται με υλικό για ενηλίκους, οι δημοσιογράφοι ήρθαν αντιμέτωποι με ακόμη περισσότερα άτομα που επιδίδονταν σε σεξουαλική δραστηριότητα. Συνδέθηκαν τυχαία με 12 άνδρες που αυνανίζονταν, οκτώ ακόμη γυμνούς άνδρες και επτά διαφημίσεις πορνό.

Επίσης, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις αντίκρισαν νεαρά αγόρια προεφηβικής ηλικίας που αυτοικανοποιούνταν ζωντανά. ‘Ενας  ήταν μόλις 14 ετών.

Το Omegle αποποιείται την ευθύνη

Οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, αλλά δεν υπάρχει διαδικασία επαλήθευσης της ηλικίας τους. Στην αρχική ηλεκτρονική σελίδα εμφανίζεται η προειδοποίηση: «Είναι γνωστό ότι θηρευτές χρησιμοποιούν το Omegle, οπότε παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί.»

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας, Λιφ Μπρούκς, αρκέστηκε να πει στο BBC ότι  καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Η πλατφόρμα TikTok  δεσμεύεται να απαγορεύσει την κοινή χρήση συνδέσμων με το Omegle.

Πολλά από τα βίντεο δείχνουν ότι τα ανήλικα άτομα βρίσκονται σε οικιακό περιβάλλον, όπου υπάρχουν γονείς.

Investigation into video chat site Omegle finds what appear to be prepubescent boys exposing themselves to strangers pic.twitter.com/52YVFzmXWQ

BBC News (UK) (@BBCNews) February 18, 2021

Σχολεία, αστυνομικές δυνάμεις και κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τον ιστότοπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η πλατφόρμα γνωριμιών που ιδρύθηκε το 2009 μέσα στον τελευταίο χρόνο διπλασίασε τους χρήστες της, ξεπερνώντας τα 65 εκατομμύρια.

Μόνο στο TikTok, τα βίντεο με ετικέτα «Omegle» έχουν προβληθεί περισσότερες από 9,4 δισεκατομμύρια φορές.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα