Πριν από 9000 χρόνια οι γυναίκες κυνηγούσαν μαζί με τους άντρες

21:06 6/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι προϊστορικοί άνδρες κυνηγούσαν τα μεγάλα ζώα ενώ οι γυναίκες ήταν τροφοσυλλέκτες. Αυτή ήταν η κυρίαρχη άποψη των επιστημόνων και ιστορικών εδώ και αιώνες.

Όμως η ανακάλυψη γυναικών κυνηγών θαμμένων δίπλα σε άνδρες κυνηγούς στη Νότια Αμερική πριν 9.000 χρόνια έρχεται να ανατρέψει την καθιερωμένη εικόνα για την κατανομή εργασιών στις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες.

Η γυναίκα, που πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ 17 και 19 ετών όταν πέθανε, θάφτηκε μαζί με ένα δόρυ και πέτρινα βλήματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι κυνηγούσε μεγάλα ζώα. Δίπλα της βρέθηκε επίσης και ένα μαχαίρι και θρύμματα

βράχου για την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων των ζώων και εργαλεία για το ξύσιμο και τη δέψη δέρματος.

«Οι κατανομή εργασιών στις πρόσφατες κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών είναι συγκεκριμένες για τα δυο φύλα, γεγονός που κάνει κάποιους να πιστεύουν ότι οι σεξιστικές ανισότητες σε θέματα όπως η αμοιβή είναι φυσικές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ράντι Χάας, καθηγητής ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Ντέιβις.

«Είναι πλέον σαφές ότι η κατανομή εργασιών ανάμεσα στα δύο φύλα ήταν θεμελιωδώς διαφορετική, πιθανότατα πιο ισότιμη, στο μακρινό παρελθόν των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών», ανέφερε ο Χάας.

Η ταφική τοποθεσία ανακαλύφθηκε το 2018 κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε υψόμετρο σχεδόν 4.000 μέτρων στις Άνδεις του σημερινού νότιου Περού. Το φύλο του σκελετού επιβεβαιώθηκε με ανάλυση των οστών και των πρωτεϊνών που βρέθηκαν στα δόντια του.

Τα αντικείμενα που συνοδεύουν τους ανθρώπους στο θάνατο τείνουν να είναι εκείνα που τους συνόδευαν και στη ζωή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Αν και ορισμένοι μελετητές έχουν αναφερθεί στον ρόλο για των γυναικών στο κυνήγι, πολλοί έχουν απορρίψει αυτήν την θεωρία παρά το γεγονός ότι έχουν ανακαλυφθεί εργαλεία κυνηγιού σε ταφικές τοποθεσίες όπου βρέθηκαν γυναίκες.

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα των γυναικών που είχαν θαφτεί μαζί με εργαλεία κυνηγιού δεν ταίριαζαν στην επικρατούσα υπόθεση ότι οι άνδρες ήταν κυνηγοί και οι γυναίκες τροφοσυλλέκτες», εξηγεί ο Χάας.

Οι ερευνητές μελέτησαν 429 σκελετούς που βρέθηκαν σε 107 τοποθεσίες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, ηλικίας 8.000 έως 14.000 ετών. Από αυτούς, οι 27 θεωρήθηκαν κυνηγοί μεγάλων ζώων (με βάση τα υπόλοιπα ευρήματα στον τόπο ταφής) και εξ αυτών οι 11 ήταν γυναίκες και οι 15 άνδρες.

Άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί. Ο ανθρωπολόγος Ρόμπερτ Κέλι του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ, ειδικός σε θέματα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, δήλωσε ότι μπορεί μεν ο ένας γυναικείος σκελετός να ανήκε πράγματι σε κυνηγό, όμως η -υποτιθέμενη- ύπαρξη πολλών γυναικών κυνηγών σε άλλα μέρη δεν είναι το ίδιο βέβαιη. Όπως είπε, σε καμία άλλη ταφική τοποθεσία δεν είναι σίγουρο ότι βρέθηκαν γυναίκες κυνηγοί, όπως ισχυρίζεται ο Χάας και οι συνεργάτες του. Ο Κέλι θεωρεί πιθανότερο ότι το ποσοστό των αρχαίων γυναικών κυνηγών δεν ξεπερνούσε το 10%.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Science Advances».

ΠΗΓΗ: CNN, ΑΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα