Π.Ο.Υ. σε ΕΡΤ: Ανάγκη συνέχισης εφαρμογής αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις φάρμες με μίνκ

13:14 20/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στρασβούργο – Ανταπόκριση για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων είχε χθες το Υπουργείο Υγείας με στόχο την εξάλειψη του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού από και προς τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Δυτική Μακεδονία αλλά και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας σε αυτά.

Όπως τόνισε απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ ο Διευθυντής του Π.Ο.Υ

Ευρώπης Δρ. Χανς Γκλούγκε, οι φάρμες γουνοφόρων ζώων μπορεί να λειτουργήσουν ως μια δεξαμενή μετάδοσης του κορονοϊού και για αυτόν λόγο θα πρέπει να λαμβάνονται, ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας, αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας τόσο εντός όσο εκτός των επιχειρήσεων ούτως ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος δημιουργίας εστιών υπερμετάδοσης, ενώ σημείωσε πως είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν μεταφερθεί οι μεταλλάξεις του ιού από τα μολυσμένα μινκ της Δανίας και Ολλανδίας στην Ελλάδα. Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η μόλυνση των γουνοφόρων ζώων δημιουργεί από μόνη της, μεταλλάξεις του ιού και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ελέγχεται συστηματικά κάθε κρούσμα.

Από την πλευρά της η επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Π.Ο.Υ Ευρώπης στάθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής ειδικών μέτρων ασφάλειας στις φάρμες γουνοφόρων ζώων, τόνισε ότι τα μίνκ μπορεί να δημιουργήσουν μια τοπική μετάλλαξη του ιού, η οποία υπάρχει ενδεχόμενο να περάσει και στους ανθρώπους και για αυτό τον λόγο απαιτούνται διαρκείς εξετάσεις στα ζώα αλλά και έλεγχος των κρουσμάτων σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους στις φάρμες. Σημείωσε δε πως η  πρακτική της σφαγής των μολυσμένων ζώων που ακολουθήθηκε στην Δανία και την Ολλανδία απέδωσε αποτελέσματα, ενώ ανακοίνωσε επιπλέον ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.

Η επιστημονική κοινότητα σε 6 πληγείσες χώρες στην Ε.Ε και τις ΗΠΑ υπογραμμίζει πάντως πως η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορονοϊού στα βιζόν αυξάνει την πιθανότητα του ιού να εξελιχθεί και να αναπτύξει μεταλλάξεις. Ερευνητές μάλιστα  στη Δανία αλληλούχησαν ιικά δείγματα από 40 εκτροφεία βιζόν και εντόπισαν περίπου 170 παραλλαγές κορονοϊού, ενώ σε ανάλογες εξετάσεις σε ανθρώπους εντοπίστηκαν περίπου 300 παραλλαγές που εκτιμάται ότι προέρχονται από τα γουνοφόρα ζώα.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι η σφαγή των ζώων είναι πιθανώς απαραίτητη, δεδομένης της ταχείας και ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού στα βιζόν γεγονός που καθιστά τα ζώα μια τεράστια ιογενή πηγή που μπορεί εύκολα να μολύνει ανθρώπους.

Πάντως η μετάλλαξη του ιού με το όνομα Cluster-5 φαίνεται να μην έχει εξαπλωθεί ευρέως, καθώς από τον Σεπτέμβριο και παρά την εκτενή αλληλουχία και την κοινή χρήση δεδομένων δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα εκτός των 12 ατόμων που τον έφεραν.

Επίσης πειραματική μελέτη της μετάλλαξης Y453F από τα γουνοφόρα ζώα στην Ολλανδία έδειξε ότι οι παραλλαγές του ιού διέφυγαν από την ανίχνευση από μονοκλωνικά αντίσωματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η μετάλλαξη θα παρεμποδίσει τη θεραπευτική δράση του φαρμάκου στο σώμα.

Εκείνο που δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες ακόμη είναι πώς εισέρχεται ο ιός στις φάρμες γουνοφόρων ζώων. Μελέτες έχουν εντοπίσει χαμηλά επίπεδα ιικού RNA σε μύγες, καθώς και σε δείγματα μαλλιών και στον αέρα κοντά σε κλουβιά βιζόν, δεν βρέθηκαν όμως ίχνη του κορονοϊού σε αλεπούδες, ασβούς και γάτες, ενώ το μόνο θετικό δείγμα άγριας φύσης που βρέθηκε θετικό ήταν ίχνος του ιού σε πόδι ενός γλάρου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ωστόσο, ότι ο κορονοϊός μεταφέρθηκε από εργαζόμενους στις φάρμες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα