Πλαστικά παιχνίδια μεταμορφώνονται σε πολύχρωμα παιδικά έπιπλα (Video)

15:56 30/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκατοντάδες πλαστικά παιχνίδια θρυμματίζονται σε μικρότερα κομμάτια. Ο τεράστιος όγκος των πολύχρωμων μικροπλαστικών δε θα καταλήξει στη χωματερή, αλλά θα επαναχρησιμοποιηθεί ως ανακυκλωμένο πλαστικό.

Οι  Βέλγοι σχεδιαστές Βανέσα  Γιουάν και Τζόρις Βανμπριέλ, με έδρα την Αμβέρσα, αποφάσισαν το 2018 να ιδρύσουν την εταιρεία EcoBirdy και να δώσουν μια δεύτερη ζωή στα πλαστικά παιχνίδια μετατρέποντάς τα σε παιδικά έπιπλα, κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένα πλαστικά

απορρίμματα που μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν ξανά.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση με βάση τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες. Να δημιουργήσουμε μια λύση για τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα πέρα από την αισθητική και τη λειτουργικότητα» λέει ο Joris Vanbriel, εκ των συνιδρυτών της EcoBirdy.

Η εταιρεία μάλιστα εγκατέστησε ειδικά σημεία συγκέντρωσης πλαστικών παιχνιδιών σε βελγικά σχολεία, με σκοπό να ενθαρρύνει τους μαθητές να ανακυκλώνουν τα δικά τους σπασμένα ή αχρησιμοποίητα παιχνίδια.

Όταν συγκεντρώνεται μια ικανή ποσότητα παιχνιδιών, η εταιρεία φροντίζει για τον διαχωρισμό τους ενώ στη συνέχεια τα αποστέλλει σε κέντρο ανακύκλωσης. Για την κατασκευή τους δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετες χρωστικές ουσίες. Αντίθετα κάθε έπιπλο έχει τα χρώματα των ίδιων των πλαστικών παιχνιδιών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Σύμφωνα με στοιχεία της EcoBirdy, τα πλαστικά παιχνίδια περιέχουν πολύ περισσότερο πλαστικό απ’ ότι οι πλαστικές συσκευασίες. Η μάζα του πλαστικού σε ένα μπουκάλι νερό, αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του συνολικού του βάρους . Αντίθετα, μια παιδική πλαστική κουζίνα περιέχει 5,6 κιλά πλαστικού, που ισοδυναμεί με 400 κενά πλαστικά μπουκάλια νερό.

Στην Ευρώπη παράγουμε κάθε χρόνο 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων.  Από αυτά, μόνο το 30% ανακυκλώνεται, το 39% αποτεφρώνεται ενώ το 31% θάβεται σε χωματερές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα