Πήραν «φωτιά» τα social media με εισαγγελική εντολή για αναρτήσεις

15:11 28/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξόποινες πράξεις διέταξε το απόγευμα του Σαββάτου, ο εισαγγελέας υπηρεσίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σχετικά με αναρτήσεις, σχόλια και απειλές στα social media κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Η παρέμβαση έγινε μετά από καταγγελία που απέστειλε ο κ. Στουρνάρας

στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Τόσκα με σχόλια (και απειλές) στο διαδίκτυο και κυρίως την ανάρτηση του ειδικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Γ. Φιλιππάκη, στο Facebook, στην οποία μεταξύ άλλων έγραψε: «Για να είμαι ξεκάθαρος δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα».

Ο υπουργός έστειλε την καταγγελία στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία και σχημάτισε δικογραφία οποία υπέβαλλε στον εισαγγελέα υπηρσίας. Ο τελευταίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση η οποία θα διενεργηθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στην παραγγελία του δεν τίθεται θέμα ενεργοποίσης της αυτόφωρης διαδικασίας γι αυτό άλλωστε και ο κ.Φιλιππάκης, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, ουδέποτε συνελήφθη.

Από το δικηγόρο του ανακοινώθηκε ότι: «Ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν έχει καμία σχέση με την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο FACEBOOK στην οποία αναφερόταν ότι συνελήφθη. Ο άγνωστος που διέδωσε αυτή την ψευδή πληροφορία, κατέβασε και την προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε στον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσει την άποψή του, στην οποία και φυσικά εμμένει».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Οφείλουμε να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ελευθερίας, Δημοκρατίας και ασφάλειας. Ο διχαστικός λόγος, η χυδαιότητα και η προτροπή στη βία και την τρομοκρατία έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία, την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή. Όσο η Κυβέρνηση σιωπά ή αδρανεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες για την πορεία της χώρας. Καλούμε την Κυβέρνηση, πέρα από τις αυτονόητες δηλώσεις, να δράσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Από το «ΠΟΤΑΜΙ», σε ανάρτησή στο twitter ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, έγραψε: «Δημοσιογράφοι που δεν θα τους ενοχλούσε να σκάσει μια βόμβα στα πόδια οποιουδήποτε, παύουν να είναι γραφικοί & γίνονται επικίνδυνοι…», ενώ ο εκπροσώπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, επίσης στο twitter: «Η Δικαιοσύνη οφείλει να επιληφθεί για την προτροπή σε εγληματική ενέργεια. Η ΕΣΗΕΑ από την πλευρά της άμεσα και καθαρά να πράξει τα δέοντα».

To KKE με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Όσοι προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να συνδέσουν την καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λ. Παπαδήμου, με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση, την αντίσταση και τους αγώνες του λαού, το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτών των προβοκατόρικων επιθέσεων».

Σχολιάζοντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τις εξελίξεις αυτές, επισημαίνει πως: «Την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λ.Παπαδήμου ακολούθησε μια άθλια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσής της από τη ΝΔ και από συμμάχους της στο μιντιακό κατεστημένο.

Η στόχευσή τους είναι να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση το τρομοκρατικό χτύπημα, να σπιλώσουν, να στήσουν ένα ιδιότυπο σκηνικό εμφυλιοπολεμικού διχασμού, να ποινικοποιήσουν την πολιτική αντιπαράθεση και να δείξουν ότι η πολιτική κριτική δήθεν οπλίζει τους τρομοκράτες.

Δεν είναι μόνο η τρομοκρατία που αποτελεί τελικά κίνδυνο για τη δημοκρατία, αλλά και αυτή η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση που χαρίζει σε όσους κρύβονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση αυτό που επιζητούν: να γίνουν το επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο».

Aνακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα και η ΛΑΕ, που αναφέρει: «Σαφή και απαράδεκτη ποινικοποίηση της ελευθερίας της έκφρασης συνιστά η κίνηση των διαδικασιών για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος ανθρώπων, όπως ο Γ. Φιλιππάκης, για την άποψη που εξέφρασαν σχετικά με την βομβιστική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου.
Η έκφραση γνώμης και συναισθημάτων δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικών παρεμβάσεων, πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την ποινική καταστολή ανθρώπων που συνεχίζουν να θυμούνται ότι ο Λουκάς Παπαδήμος, ανεξάρτητα από την επίθεση που δέχτηκε, παραμένει ο τραπεζίτης και ο πρώην πρωθυπουργός που έπαιζε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβολή των μνημονίων και στην τραγική εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας».

«Στις δύσκολες στιγμές που μπορεί να τραυματίσουν την Δημοκρατία, απαιτείται ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλους. Η απάντηση σε καταστάσεις που την απειλούν οφείλει να είναι, σε κάθε περίπτωση, πολιτική και ομόθυμη. Ευτυχώς, αυτή την φορά η τρομοκρατική επίθεση δεν πέτυχε το σκοπό της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Όπως σημειώνει η ΕΣΗΕΑ, «αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και οργής για πολιτικές, που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή με διακριτές ευθύνες, για τσακισμένα δικαιώματα και κατακτήσεις όλη αυτή την περίοδο, δεν μπορούν να υπαγορεύσουν εξελίξεις, επειδή αυτός ακριβώς είναι ο δεύτερος στόχος του «αποστολέα» που δεν δίνει την ταυτότητά του.
»Η ψυχραιμία, όμως, η υπευθυνότητα και η καθαρή σκέψη είναι προϋποθέσεις και για τη δημοσιογραφική προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, με σεβασμό, όμως, στη δεοντολογία και τις ανθρώπινες αξίες, είτε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είτε από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
»Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει κάθε ενέργεια βίας ή παρότρυνσης σε βία κατά φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα, αν κάποιοι θεωρούν ότι με την πολιτική που άσκησαν ζημίωσαν τον ελληνικό λαό και προκάλεσαν αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και οργής».

Παράλληλα, αρκετοί λογαριασμοί στα social media εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις αυτές, με το διαδίκτυο να έχει μεταβληθεί σε πεδίο έντονης έκφρασης απόψεων.

Πηγές: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα