Πέθανε ο δικηγόρος του Ν. Μαντέλα, Γιώργος Μπίζος

11:08 10/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ηλικία 92 ετών πέθανε εχθές (Τετάρτη 9/9) ο Γιώργος Μπίζος (George Bizos) ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους της Νοτίου Αφρικής, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μπίζος, γνωστός για τη δράση του ενάντια στο Απαρτχάιντ, είχε υπερασπιστεί μεταξύ άλλων τον στενό του φίλο Ν. Μαντέλα στη δίκη του, γλιτώνοντάς τον από τη θανατική ποινή.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε»,

δήλωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, στους δημοσιογράφους. Η οικογένεια του Μπίζου ανακοίνωσε πως ο δημοφιλής δικηγόρος πέθανε γαλήνια στο σπίτι του από φυσικά αίτια.

Θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας, ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Μπίζο ως ένα «κοφτερό νομικό μυαλό» λέγοντας πως ο θάνατός του «ήταν μια πολύ λυπητερή είδηση για εμάς, ως χώρα».

«Ο Τζορτζ Μπίζος συνέβαλε πάρα πολύ στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», είπε ο Ραμαφόζα.

Σε ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα ανέφερε: «Πέθανε αλλος ένας “γίγαντας” της Νοτιοαφρικανικής ιστορίας και του παγκόσμιου αγώνα για δικαιοσύνη».

Κατά τη διάρκεια μιας μακρόχρονης καριέρας, αφιερωμένης στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο  George Bizos εκπροσώπισε αρκετούς ακτιβιστές που μάχονταν ενάντια στο Απαρτχάιντ.  Και όταν το καθεστώτος έπεσε, συνέβαλε στη σύνταξη του νέου δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας.

Ο ίδιος είχε συμμετάσχει επίσης στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που σχηματίστηκε με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας για ζητήματα που αφορούσαν τα πολιτικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο του Απαρτχάιντ.

Ο Γιώργος Μπιζός έφτασε στη Νότια Αφρική το 1941, φεύγοντας από την –υπό γερμανική κατοχή- Ελλάδα μαζί με τον πατέρα του, δήμαρχο του ελληνικού χωριού Βασιλίτσι (στη Μεσσηνία) στο οποίο γεννήθηκε. Το βιβλίο της αυτοβιογραφίας του, με τίτλο «Οδύσσεια προς την ελευθερία» κυκλοφόρησε το 2009. Στη διάρκεια της ζωής του είχε τιμηθεί για το έργο του από πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

Πηγές: AFP/BBC

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα