Πέθανε η κόρη του Ν. Μαντέλα, Ζίντζι

13:59 13/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ηλικία 59 ετών έφυγε από τη ζωή η Zindzi Mandela, η μικρότερη σε ηλικία κόρη του εμβληματικού νοτιοαφρικανού ηγέτη, Nelson Mandela και της ακτιβίστριας ενάντια στο Απαρτχάιντ, Winnie Madikizela-Mandela.

Σύμφωνα με είδηση  που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της νότιας Αφρικής, η  Zindzi πέθανε σε νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ, νωρίς το πρωί. Η ίδια εργαζόταν ως πρέσβης της Νοτίου Αφρικής στη Δανία.

Η Zindzi ήταν το έκτο

παιδί του Mandela, το δεύτερο που ο ίδιος απέκτησε με τη σύζυγό του Winnie.

«Ο θάνατός της ήρθε νωρίς, ο ρόλος της ήταν καθοριστικός για την αλλαγή της κοινωνίας μας και ακόμα πιο καθοριστικός για το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ANC, Pule Mabe.

Από τη μεριά του, ο νοτιοαφρικανός υπουργός διεθνών σχέσεων, Naledi Pandor δήλωσε με αφορμή τον θάνατο της Zindzi: «Δεν θα τη θυμόμαστε μόνο ως κόρη των ηρώων μας που αγωνίστηκαν, αλλά και ως μια ηρωίδα που έδωσε έναν αγώνα από μόνη της».

Με τον πατέρα της φυλακισμένο στο νησί Ρόμπεν, ανοιχτά του Κέιπ Τάουν, η Zindzi υπέμεινε χρόνια βίας και φόβου από το καθεστώς του Απαρτχάιντ, μαζί με την αδερφή της Zenani και τη μητέρα της Winnie.

Η Zindzi Mandela ήταν εκείνη που- το 1985- διάβασε δημόσια το μήνυμα του πατέρα της με το οποίο εκείνος απέρριπτε την υπό όρους αποφυλάκισή του, σύμφωνα με πρόταση του τότε προέδρου της νότιας Αφρικής, PW Botha.

Πηγή: BBC

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα