Πελαργοί φώλιασαν για πρώτη φορά στο Οροπέδιο Λασιθίου

12:06 10/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Για πρώτη φορά οι κάτοικοι του Οροπεδίου Λασιθίου βλέπουν πελαργούς να φτιάχνουν τις φωλιές τους στην περιοχή, πάνω στους παλιούς ανεμόμυλους που έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά προσφέρονται για το φώλιασμα των αποδημητικών πουλιών.

Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι από το Οροπέδιο περνούσαν εδώ και χρόνια πελαργοί, που έμεναν για λίγη ώρα προκειμένου να ξεκουραστούν και στη συνέχιζαν το ταξίδι τους προς το βορρά. Φέτος πρώτη φορά προτίμησαν να μείνουν στο Οροπέδιο και να χτίσουν τις φωλιές τους.

Ίσως σε αυτό να έχουν συμβάλλει δύο γεγονότα. Η ύπαρξη των δύο μεγάλων λιμνοδεξαμενών

κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος, καθώς και το φράγμα Αποσελέμη που βρίσκεται κάτω από το Οροπέδιο.

Έτσι ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου γιόρτασε χθες την παγκόσμια ημέρα των αποδημητικών πουλιών, καλωσορίζοντας τους οχτώ πελαργούς που φώλιασαν για πρώτη φορά στον κάμπο του Οροπεδίου.

Αγριόπαπιες και άλλα σπάνια αποδημητικά πουλιά έχουν φωλιάσει στον υγρότοπο, Χωνάρι, κοντά στο χωριό Άγιος Χαράλαμπος, καθώς και στις δύο λιμνοδεξαμενές.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος αναφέρει ότι στέκεται εθελοντικά δίπλα στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που τα παρακολουθεί προσφέροντας βοήθεια όπου χρειαστεί. Επίσης καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να εκτιμήσουν αυτό το πολύτιμο δώρο της φύσης και με ευαισθησία να θέσουν υπό την προστασία τους τα σπάνια πουλιά που φιλοξενούνται στην περιοχή, ώστε να επιστρέψουν ξανά τα επόμενα χρόνια τις ίδιες μέρες.

«Οι αρχαίοι Έλληνες- τονίζει ο Σύλλογος- πίστευαν ότι οι πελαργοί είναι άνθρωποι μεταμορφωμένοι ενώ ο Πλούταρχος αναφέρει ότι όποιος σκότωνε πελαργό, τιμωρούνταν με θάνατο. Ο πελαργός προβάλει σήμερα σαν “σύμβολο” για τη διατήρηση των βιοτόπων της Ευρώπης και φτάνει στο Οροπέδιο Λασιθίου για να ευαισθητοποιήσει, αλλά και να ενημερώσει την τοπική κοινότητα για την αξία της διατήρησης των απειλούμενων οικοσυστημάτων και την προστασία της άγριας ζωής».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα