Σήμερα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση της Αθήνας – Ξεκινούν οι υποχρεώσεις τους

07:31 11/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Θέμα ημερών η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΔΓΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Σήμερα θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε από την Ελλάδα η διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΔΓΜ στο

ΝΑΤΟ, οπότε ξεκινούν και οι υποχρεώσεις των Σκοπίων.

Από το πρωί πάντως, συνεργεία έπιασαν δουλειά στα Σκόπια αφαιρώντας ως πρώτη κίνηση υλοποίησης της συμφωνίας, την πινακίδα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία της κυβέρνησης, προκειμένου να αντικατασταθεί με το νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία σε δρόμους, κτίρια και έγγραφα.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, διαφοροποιούμενη από άλλες προσεγγίσεις, είπε πως θα χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία». «Δεν θα μιλήσω ποτέ για Μακεδόνα πρωθυπουργό και Μακεδόνα υπουργό». Κατά την Ντόρα Μπακογιάννη με τη Συμφωνία των Πρεσπών «μακροπρόθεσμα, επειδή δεν έχει αντιμετωπιστεί το ταυτοτικό θέμα του αλυτρωτισμού, θα υπάρξουν προβλήματα και εντός της γειτονικής χώρας και εκτός». Την ίδια ώρα που ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής δήλωνε στον πρώτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας πως πρέπει να δούμε το αμοιβαίο αποδεκτό όφελος για τη χώρα μας από αυτή την σύμφωνα και ο Θόδωρος Καράογλου θεωρούσε αδιανόητο να ζητούμε την άδεια των Σκοπιανών για να τραγουδάμε το “Μακεδονία ξακουστή”». Η Μαρία Σπυράκη, κλήθηκε να βάλει φρένο στην πολυφωνία διευκρινίζοντας για την επίσημη στάση της ΝΔ, τονίζοντας ότι «η συμφωνία των Πρεσπών βλαπτική εθνικά συμφέροντα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα αμβλύνει τις επιπτώσεις.

Τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη στρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή του ζητά να μάθει την επίσημη στάση της ΝΔ και καταγγέλει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κρεσέντο φτηνού και ανεύθυνου λαϊκισμού και υιοθέτηση των επιχειρημάτων των ακροδεξιών δυνάμεων, με αφορμή τη δήλωσή του στη Σιάτιστα ότι «σε λίγο χρονικό διάστημα θα καταργηθεί το Βόρεια και θα παραμείνει μόνο το Μακεδονία».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαιρέτισε πάντως την θέση που πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνοντας ότι «καλώς είπε η κ. Μπακογιάννη ότι θα τους αποκαλεί Βόρεια Μακεδονία».

Από τη Λευκωσία όπου πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ευτυχής καθώς όπως μπήκε τέρμα σε μία πολυετή εκκρεμότητα που αφαιρούσε «κεφάλαιο», διεθνές και περιφερειακό, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι γείτονες μας θα ενημερώσουν στη συνέχεια τον ΟΗΕ και όλα τα κράτη-μέλη για τη νέα συνταγματική ονομασία, της χώρας.

Η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των βορείων γειτόνων στο ΝΑΤΟ είναι η τελευταία πράξη μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης, δήλωσε από την Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να καλωσορίσει Μακεδόνα πρωθυπουργό.

Παράλληλα σημείωσε ότι το πρώτο που θα πράξει, ως επόμενος πρωθυπουργός, είναι ότι δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ.

Δημοψήφισμα μετά τις εκλογές για να αποφασίσει ο λαός για την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών ζητά σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

Σχετικές ειδήσεις:

ΠΓΔΜ: Η χώρα ετοιμάζεται για την αλλαγή της ονομασίας της

Κατρούγκαλος: Υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία από αυτήν την εβδομάδα (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα