Παρουσίαση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας

14:48 27/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την παρουσίαση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για τις γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας, που «τρέχει» εδώ και ενάμιση χρόνο, έκανε η γγ Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, και συνεργάτες της Γραμματείας, στη διάρκεια ημερίδας που έγινε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

Το Προσφυγικό έχει έμφυλη διάσταση, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η προϊσταμένη του τμήματος κοινωνικής προστασίας και αντιμετώπισης πολλαπλών διακρίσεων της ΓΓΙΦ,

Αγγελική Παπάζογλου, προσθέτοντας ότι 60% των προσφύγων που μένουν στην Ελλάδα είναι γυναίκες και παιδιά.

Το πρωτόκολλο αξιοποιεί στο έπακρο το δίκτυο των δομών της ΓΓΙΦ (63 δομές πανελλαδικά) προσφέροντας υπηρεσίες στις γυναίκες πρόσφυγες μέσω των συμβουλευτικών κέντρων, των ξενώνων φιλοξενίας και της 24ωρης γραμμής SOS 15900.

«Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι να εντοπίσουμε τις γυναίκες πρόσφυγες και να ανταποκριθούμε στα προβλήματα που έχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κούβελα, στο περιθώριο της εκδήλωσης. Πρόσθεσε δε, ότι, η ΓΓΙΦ προσπαθεί με πληθώρα δράσεων, κοινωνικών και πολιτιστικών «να απαλύνει τον πόνο των γυναικών προσφύγων και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους». Μία απ’ αυτές τις δράσεις είναι το 1ο Φεστιβάλ Ισότητας Φύλων που θα πραγματοιηθεί τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, όπου γυναίκες πρόσφυγες από δομές φιλοξενίας θα παρακολουθήσουν το φεστιβάλ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τομέας Κοινωνικής Συνοχής, Προσφυγικού και Μεταναστευτικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, τη θέση της ΚΕΔΕ παρουσίασε το επιστημονικό στέλεχος επιτροπής ισότητας της Ένωσης Βασιλική Αθανασοπούλου και η εκπρόσωπος της Unicef Αντιγόνη Αγγελάκη μίλησε για τη συμμετοχή του οργανισμού στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα η γαλλική εφημερίδα Le Monde θα βραβεύσει τον κεντρικό δήμο για τη συνεισφορά του στο προσφυγικό ζήτημα μέσω του προγράμματος React το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία.

Το πρόγραμμα –τόνισε ο κ. Λεκάκης- «δεν κοστίζει στον δήμο ούτε ένα ευρώ και μάλιστα έχει διττό καλό για την πόλη μας: Οι άνθρωποι αυτοί πλέον έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση στα διαμερίσματα, η μεσιτική αγορά της πόλης άρχισε να κινείται και πλέον έχουμε φτάσει στον δήμο Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής εταίρος να έχουμε εκπληρώσει το 100% των στόχων που έχει θέσει η Υπατη Αρμοστεία».

Το πρωτόκολλο συνυπογράφουν η ΓΓΙΦ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Αύριο, το πρωτόκολλο θα παρουσιαστεί στην Καβάλα και στη συνέχεια στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης των τοπικών φορέων για το περιεχόμενό του.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρωτόκολλο, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων www.isotita.gr

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα