Παρίσι: Στη «διάθεση του πρωθυπουργού» δηλώνουν διαδηλωτές

11:43 3/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Διαμαρτυρία που χαρακτηρίστηκε «έκπληξη» κατά την οποία οι σειρήνες εκατοντάδων ασθενοφόρων προκάλεσαν πανδαιμόνιο μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, έκλεισε το Σαββατοκύριακο «χάους»από τις ταραχές στο Παρίσι. Τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν κατά την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων ενώ η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές. Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης.

Paris – Blocage surprise de plusieurs centaines d’ambulances devant l’Assemblée Nationale et sur la place de la

Concorde. #Nord #Pasdecalais #LanguedocRoussillon #Paca #Hautsdefrance pic.twitter.com/OQpgPTDPNq

— SolidairesNord φ n°2047 солидарности Север (@SolidairesNord) December 3, 2018

«Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται», επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί «τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο αλλά και εκπροσώπους των διαδηλωτών», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι, από το 1968. Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο συνδικάτα αστυνομικών.

Παρά την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και την επέμβαση των αρχών, βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο μιλούν και για «στιγμές αλληλεγγύης», όταν αστυνομικοί έβγαλαν τα κράνη τους και δέχτηκαν επευφημίες από το «αντίπαλο στρατόπεδο».

BREAKING: WATCH: Paris: A group of French police officers remove their helmets to show solidarity with the French people against President Emmanuel Macron, as anti Macron protests continue throughout France. #GiletsJaunes pic.twitter.com/viNsNmBpvy

— BNL NEWS (@BreakingNLive) December 2, 2018

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης «το συντομότερο δυνατόν». Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, η Μαρίν Λεπέν όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδωσαν εικόνες με το εσωτερικό της Αψίδας του Θριάμβου να έχει βεβηλωθεί και στο εξωτερικό να έχουν γραφτεί αντικαπιταλιστικά και κοινωνικά συνθήματα, καθώς και προτροπές προς τον Μακρόν να παραιτηθεί.

Scenes from the #GiletsJaunes #YellowJackets insurgency in France /1 pic.twitter.com/Iav8bt2uRQ

— B r e a k a w a y (@Breakaway_chi) December 3, 2018

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης κατά της αύξησης των τιμών στα καύσιμα που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, ενώ το τελευταίο 48ωρο οι διαδηλωτές υπολογίζονται σε 75.000 εκ των οποίων 3.000 «επαγγελματίες ταραχοποιοί», από την άκρα δεξιά αλλά και την άκρα αριστερά, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

WATCH: Cars are being set ablaze across Paris as demonstrations continue against proposed French fuel taxes #GiletsJaunes pic.twitter.com/ZkCHMO0lHq

— TicToc by Bloomberg (@tictoc) December 1, 2018

«Οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των κίτρινων γιλέκων», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ξέσπασαν 190 πυρκαγιές και έξι κτήρια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Συνεργεία καθαριότητας επιχειρούσαν στο κέντρο του Παρισιού να καθαρίσουν τους δρόμους από τα καμένα αυτοκίνητα τα οποία διαδηλωτές είχαν χρησιμοποιήσει ως οδοφράγματα στις διαδηλώσεις του Σαββάτου και τα γυαλιά από τις σπασμένες βιτρίνες των τραπεζών, εστιατορίων και πολυτελών καταστημάτων.

Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, 80% των Γάλλων υποστηρίζουν τα «κίτρινα γιλέκα», τα οποία επιχειρούν από πλευράς τους να οργανωθούν ώστε να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν. Μια πρώτη προσπάθεια με 8 εκπροσώπους από διάφορες περιοχές δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει. Μια δεύτερη προσπάθεια επιχειρείται εκ νέου με κάλεσμα που υπογράφουν 10 «κίτρινα γιλέκα» μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche. Αυτοπροσδιορίζονται ως «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» εξηγώντας ότι είναι «ενεργοί πολίτες που αποτελούν μια τίμια εκπροσώπηση της Γαλλίας η οποία υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη».

Ζητούν:

Δημόσια συζήτηση για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα.

Τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.

Την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις ζητούν:

Το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.

Και σημειώνουν ότι είναι «στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Σχετική είδηση:Γαλλία: Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη μετά τις ταραχές-133 οι τραυματίες και 378 συλλήψεις (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα